VIDEO/ Drama na nebu

Avion je pao za više od 7.000 metara: Kabinsko osoblje je vrištalo, suzile su im oči, a jedan majstor je izvadio prsten...

Hronika24.10.17, 10:19h

Avion je pao za više od 7.000 metara: Kabinsko osoblje je vrištalo, suzile su im oči, a jedan majstor je izvadio prsten...
Australijski ured za sigurnost u prometu rekao je da istražuju gubitak pritiska u avionu prilikom leta na visini od deset hiljada metara

 

Putnici na letu Indonesia AirAsia Flight QZ535 doživjeli su pravi šok kada je njihov avion svega 25 minuta nakon uzlijetanja počeo padati, piše NBC News. Zrakoplov koji je putovao iz australijskog grada Pertha za Bali u devet je minuta pao za 7.315 metara uslijed gubitka pritiska u kabini.

 

Putnici su rekli da se kabinsko osoblje uspaničarilo kada su maske za kisik pale s plafona. "Vrištali su, suzile su im oči i općenito su bili u šoku. Mislim, razumijem ih, ali mi smo od njih tražili podršku i pomoć, međutim nismo je dobili. Mi smo se brinuli još više jer smo vidjeli koliko oni paničare", rekla je putnica Clare Askew.

 

Vidjevši da postoji mogućnost da do Balija neće stići, advokat iz Londona Chris Jeanes odlučio je zaprositi svoju djevojku Casey Kinchellu. Tako je Jeanes, dok je avion padao, prvo stavio masku za kisik na svoje lice pa je potom izvadio prsten i pitao Kinchellu hoće li se udati za njega.


"Na svu sreću, rekla je da se želi udati za mene", rekao je Jeanes.

 

Iz AirAsia grupe su rekli da je njihov pilot nakon nastupa tehničkog okrenuo avion kako bi zaštitio putnike na letu. "Želimo pohvaliti naše pilote na uspješnom i sigurnom prizemljivanju aviona i poštivanju sigurnosne procedure", rekao je Ling Liong Tien, šef sigurnost u AirAsia grupi.

 

"Nastavit ćemo poštivati najviše sigurnosne standarde kako bi naši putnici i osoblje putovali bez ikakvih problema."

 

Australijski ured za sigurnost u prometu rekao je da istražuju gubitak pritiska u avionu prilikom leta na visini od deset hiljada metara. Zrakoplov je potom izgubio pritisak u kabini te se prisilno spustio na tri hiljade kako maske za disanje više ne bi bile potrebne.

 

Podaci FlightRadara kažu da se avion na letu Indonesia AirAsia Flight QZ535 u devet minuta spustio za 7.315 metara. Osoblje zračne luke u Perthu reklo je da su sve sigurnosne službe bile spremne zbrinuti putnike kada se avion vratio u Perth samo 78 minuta nakon uzlijetanja. I da, Kinchella i Jeanes su svoje zaruke potvrdili još jednom kada su dotaknuli australijsko tlo.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook