Neistinite rečenice

Uzorak koji odaje lažljivicu: Evo kako možete prepoznati da vam draga laže putem poruka na mobitelu...

Lifestyle23.10.17, 15:53h

Uzorak koji odaje lažljivicu: Evo kako možete prepoznati da vam draga laže putem poruka na mobitelu...
No znanstvenici su sada otkrili standardni uzorak u poruci koji može poslužiti kao indicija da osoba koja ju je napisala ne govori istinu

 

Iako nije uvijek lako pogoditi ni kada vam netko laže u lice, prepoznati prijevaru u tekstualnoj poruci još je teže.

 

No znanstvenici su sada otkrili standardni uzorak u poruci koji može poslužiti kao indicija da osoba koja ju je napisala ne govori istinu.


Samo žene koriste više riječi kada lažu


Nova analiza stotina konverzacija otkrila je kako žene koriste više riječi kada lažu, kao i riječi koje se odnose na njih same, kao što su ‘ja’, ili ‘mene’.


Muške je lažljivce teže odrediti jer imaju manje ključnih izraza, najvjerojatnije zato što općenito koriste manje riječi u porukama, piše Daily Mail.

 

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell razvili su Android aplikaciju za slanje poruka kojom su prikupljali uzorke poruka od velikog broja sudionika. Unutar sedam dana, tim je prikupio ukupno 1.703 poruke. Nakon što su izbacili konverzacije u kojima nije bilo laži, ostala im je 351 poruka.


Nakon što su razdvojili istinite poruke od lažnih, tim je izračunao prosječan broj riječi za svaki tip poruka, te ih podijelio i po spolu te statusu studenata.


Važne zamjenice


Provjeravali su i postotak riječi koje se odnose na same autore poruke (ja, mene), na druge osobe (ti), kao i neodređene riječi (možda, moguće, vjerojatno, itd).
“Zamjenice su posebno važne u prijevari jer osoba aktivno izabire koje će koristiti u komunikaciji”, objasnili su autori.


“Zamjenice orijentirane na nas same pokazuju vlasništvo i odgovornost, dok one orijentirane na druge signaliziraju udaljenost i nedostatak odgovornosti”, dodaju.
Istraživanje je pokazalo kako lažne poruke u prosjeku sadrže više riječi od istinitih

 

U prosjeku, lažne su sadržavale 8, a istinite 7 riječi.


Uz to, postojala je i razlika između spolova. Tako žene u prosjeku pišu poruke duljine 8 riječi, no kada lažu koriste 9. S druge strane, muškarci koriste 7 riječi i u iskrenim i u lažnim porukama.

 

Najviše lažu mladi i neoženjeni muškarci i sponzoruše

 


Studija je pokazala kako lažljivci češće koriste riječi koje se odnose na njih same, a rijeđe riječi kao ‘ti’, ili tebe’.


Ali ima jedan problem. Naime, pokazalo se kako žene općenito češće koriste riječi koje se odnose na njih same, a rijeđe one koje se odnose na drugu osobu, čak i da ne lažu.
No i žene i muškarci znatno češće koriste neodređene riječi kada lažu, za što su znanstvenici primjetili da “ne iznenađuje”.

 

Muškarci češće govore kako će “vjerojatno” nešto napraviti, dok žene češće koriste rijeć “pokušati”

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook