MJERE BEZ PRESEDANA

Vlada Španije donijela konačnu odluku: Autonomija Katalonije neće biti ukinuta, ali stižu rigorozne kazne!

Front21.10.17, 15:14h

Vlada Španije donijela konačnu odluku: Autonomija Katalonije neće biti ukinuta, ali stižu rigorozne kazne!
Premijer Rajoy je okrivio separatiste zbog toga što su primorali Vladu Španije da prema Kataloniji preduzme mjere bez presedana

 


Mariano Rajoy nakon današnje hitne sjednice njegovog kabineta izjavio je da Vlada Španije neće ukinuti autonomiju Katalonije, već da će samo razriješiti dužnosti regionalne zvaničnike, koji su prekršili zakon, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Rajoy je okrivio separatiste zbog toga što su primorali Vladu Španije da prema Kataloniji preduzme mjere bez presedana. Također, zatražio je dozvolu Senata Španije da razriješi Vladu Katalonije i raspiše vanredne izbore u toj regiji. Predložio je i da ministri centralne španske vlade preuzmu ovlašćenja katalonskih regionalnih zvaničnika.

 

Kabinet premijera Rajoya sastao se danas kako ni pojasnio obim i vremenski okvir mjera koje vlada planira preduzeti prema članu 155 Ustava Španije.

 

Član omogućava centralnoj vlasti da interveniše kada je neka od 17 autonomnih oblasti u Španiji ne poštuje zakon.

 

Opozicione stranke ranije su pristale da podrže premijera u ukidanju autonomije Kataloniji. Posebnim mjerama neophodna je podrška državnog Senata.

 

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont zaprijetio je da će u regionalnom parlamentu pozvati na glasanje o proglašenju eksplicitne nezavisnosti od Španije.

 

(Anadolija/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook