Traže razumijevanje građana

Ljekari u cijeloj Federaciji idu u generalni štrajk 6. novembra, imaju samo jedan zahtjev

Hronika21.10.17, 14:33h

Ljekari u cijeloj Federaciji idu u generalni štrajk 6. novembra, imaju samo jedan zahtjev
Ovo je biti ili ne biti, ne možemo malo, dalje ne možemo, dalje je odlazak i dalje je naše nepostojanje. Nije ovo obustava rada u komunalnoj ili nekomunalnoj djelatnosti. Ovo je zdravstvo, poručio je dr. Zaid

 

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije održao je danas pres-konferenciju u Sarajevu povodom početka generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području Federacije. Početak generalnog štrajka najavljen je za 6. novembar.

 

Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kazao je da se današnji sastanak može smatrati svojevrsnom najavom štrajka koji će u ponedjeljak biti najavljen u pisanoj formi.

 

''Sastanak je održan da bi se najavio generalni štrajk. Vas ono što zanima, vjerujem, jeste kada je obustava rada, kada će doktori prestati raditi. Deset dana je potrebno da bi se ispoštovale sve zakonske procedure. Šestog novembra u osam sati krenut će generalni štrajk. Postoji mogućnost da taj štrajk neće biti održan u pojedinim kantonima: ako se u tim kantonima potpiše kolektivni ugovor za doktore'', ispričao je dr. Zaid.

 

Govorio je potom o zahtjevima ocijenivši da Savez zapravo ima samo jedan zahtjev.

 

''Štrajk ima samo jedan zahtjev, kolektivni ugovor za doktore i ništa drugo ne tražimo. U nekim kantonima smo jako blizu, to je KS i ZDK. U nekoliko drugih kantona imamo najavu da se dogovor postigne. U nekoliko kantona nemamo nikakve dogovore. Svi oni će morati potpisati kolektivne ugovore. U ponedjeljak je najava štrajka u pisanoj formi'', poručio je Zaid.

 

On je na kraju izlaganja imao i poruku za građane.

 

''Naravno da će se situacija jako zakomplikovati onog trenutka kad doktori obustave rad. Liste čekanja će postati beskonačne. Ona bolest, onaj pacijent koji u tom trenutku rizikuje život ili invaliditet: obrađen, zbrinut. Ovo je biti ili ne biti, ne možemo malo, dalje ne možemo, dalje je odlazak i dalje je naše nepostojanje. Nije ovo obustava rada u komunalnoj ili nekomunalnoj djelatnosti. Ovo je zdravstvo. Tražimo razumijevanje građana. Prvi ili jedini put, ili ste s nama ili niste s nama'', poručio je dr. Zaid.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook