DA LI ĆE PRESTATI REDUKCIJE?

Stiže voda u Sarajevo: Potpisan sporazum o isporuci vode iz Istočnog Sarajeva, ali ima jedan problem..

Hronika20.10.17, 15:53h

Stiže voda u Sarajevo: Potpisan sporazum o isporuci vode iz Istočnog Sarajeva, ali ima jedan problem..
Nakon snabdijevanja dijela grada Istočno Sarajevo sa izvorišta “Tilava”, višak vode će biti usmjeren prema Sarajevu, saopšteno je iz sarajevskog Vodovoda

 

 

Direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo Jovan Katić i vršilac dužnosti direktora “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo Azra Muzur u Istočnom Sarajevu potpisali su međusobni sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo, javlja Patria.


Predmet ugovora je regulisanje međusobnih odnosa povodom isporuke dodatnih količina vode za Kanton Sarajevo, čime će biti omogućeno bolje vodosnabdijevanje lokaliteta Hrasno i naselja Donji Kotorac, koji ima loše vodosnabdijevanje, jer se nalazi na kraju zone vodosnabdijevanja Stup.


U ugovoru je navedeno da će minimalne količine vode iznositi pet litara u sekundi kontinuiranog dotoka, dok maksimalne količine nisu precizirane, jer nakon snabdijevanja dijela grada Istočno Sarajevo sa izvorišta “Tilava”, višak vode će biti usmjeren prema Sarajevu, saopšteno je iz sarajevskog Vodovoda.

 

azra-muzur-jovan-katc


S obzirom na trenutnu situaciju, obezbijeđeno je vodosnabdijevanje od 15 do 25 litara u sekundi na dnevnoj bazi, sa mogućnošću do 50 litara u sekundi u noćnim časovima.


Potpisivanjem ugovora o dodatnim količinama vode iz Istočnog Sarajeva, stvaraju se i uslovi za bolju saradnju ova dva preduzeća.


Inače, ovo su male količine vode, ali svakako vrlo značajne, jer svaka litra-sekunda je dobrodošla u ovom veoma sušnom periodu. Dolaskom boljeg hidrološkog perioda može se očekivati i popravljanje situacije u pogledu normalizacije vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook