Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Izmjene samo dvije rečenice u dva člana omogućile bi usvajanje Zakona o akcizama

Hronika19.10.17, 16:35h

 Zvizdić:  Izmjene samo dvije rečenice u dva člana omogućile bi usvajanje Zakona o akcizama
Kaže da je očekivao da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje kreirati zakon koji bi odgovorio na ono što svi znamo, a traže se samo dvije stvari - da se tačno zna da taj novac 10 feninga ide za izgradnju autoputeva i pet novih feninga za izgradnju puteva, a ne da tih 15 feninga bude u općim akcizama koje idu u opću budžetsku potrošnju

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na pres- konferenciji u Sarajevu kazao da je dobio pismo od evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna koji još jednom apostrofira važnost usvajanja zakona o akcizama, uz prethodnu vrlo pozitivnu ocjenu činjenice da je BiH pristupila, iako s malim zakašnjenjem, Transportnoj zajednici.

 

 Zvizdić je istaknuo da još uvijek ostaje naša obaveza kada se govori o zakonu o akcizama.

 

- Činjenica je da nam akcize trebaju. To je najbolji i najefikasniji instrument i model koji bi nam omogućio nove investicione projekte u oblasti cestogradnje i ja sam veliki, ako ne i najveći  zagovornik u BiH da idemo u pravcu usvajanja zakona o akcizama - naveo je Zvizdić.

 

Dodao je da druga činjenica koja je potpuno jasna, jeste da je ideja o povećanju akciza bazirana upravo na namjeri da se pokrene novi investicioni ciklus i „da bi nova sredstva ostvarena putem povećanja akciza isključivo namjenski trebala biti usmjerena za izgradnju autoputeva i puteva, a ne nikako u budžetsku potrošnju“.

 

- Imamo i nekoliko otežavajućih činjenica. To je da nam je kao Vijeću ministara proslijeđen isti tekst zakona koji je već par puta bio u Parlamentu i da, zaista, ne mogu kroz analizu da dođem do te 22 ruke u Predstavničkom domu koje bi bile potrebne da se izglasa isti tekst koji već par puta nije usvajan u Predstavničkom domu - naveo je predsjedavajući Vijeća ministara.

 

Zbog toga kaže da nije optimista da bi proslijeđivanje ovakvog zakona u dalju parlamentarnu proceduru polučilo efekat koji želimo, a to je da zakon o akcizama bude usvojen.

 

- Stoga smo, na neki načinu utrci s vremenom, što je po meni manje važno od ove utrke da na kraju dobijemo efikasan, produktivan i stručno utemeljen zakon. Da bi mogli govoriti o mogućoj većini u Predstavničkom domu, predloženi tekst zakona mora pretrpiti izmjene u smislu potpuno jasne namjene korištenja sredstava i povećanog nivoa prikupljanja i raspodjele tih sredstava, tako da se u svakom trenutku zna koliko sredstava od novih cestarina, odnosno putarina je prikupljeno, koliko je raspoređeno Federaciji BiH, koliko RS, koliko Brčko Distriktu. Onda će ti nivoi vlasti transparentno i jasno obavještavati javnost o projektima u koje su ta sredstva usmjerena - zaključio je Zvizdić.

 

Pozvao je sve one koji učestvuju u ovom procesu da „uistinu budemo realni, da uistinu budemo ozbiljni i da u konačnici poštujemo pravila struke i da definišemo tekst koji ima mogućnost da dobije većinu u Predstavničkom domu“. Podsjetio je da je razgovarao sa skoro svim zastupnicima i klubovima te da ne zna nikoga ko je spreman da glasa za isti tekst zakona.

 

- Zbog toga sam bio začuđen kada je došao isti tekst. Pozivam sve sudionike, Upravni odbor i sve druge, da izvršimo dodatne analize i da izađemo s tekstom zakona koji može dobiti većinu, time obezbijedimo instrument i pokrenemo ozbiljan investicioni ciklus koji neće podrazumijevati prikupljanje sredstava za budžetsku potrošnju - naglasio je Zvizdić.

 

Kaže da je očekivao da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje kreirati zakon koji bi odgovorio na ono što svi znamo, a traže se samo dvije stvari - da se tačno zna da taj novac 10 feninga ide za izgradnju autoputeva i pet novih feninga za izgradnju puteva, a ne da tih 15 feninga bude u općim akcizama koje idu u opću budžetsku potrošnju.

 

Zvizdić je ponovio da mu nije jasna ideja da se u proceduru vrati „ono jedino što je neprihvatljivo za sve“.

 

- Svi su rekli jedino nam nije prihvatljiv isti tekst, a sve drugo ćemo razmisliti, možda i glasati. Onda se vrati jedino ono što je neprihvatljivo. Zaista malo čudno i nisam optimista, jer niko ovdje ne može nabrojati 22 ruke koje bi usvojile ovaj predloženi tekst zakona - smatra Zvizdić.

 

Navodi da bi trebalo promijeniti tekst izmjena i dopuna Zakona o akcizama „u dva člana“.

 

- Riječ je samo o dvije rečenice koje bi vrlo izvjesno omogućile usvajanje akciza u Predstavničkom domu, jer bi na neki način anulirali argumente onih koji kažu da ne žele netransparentan zakon. Sa te dvije ili ti rečenice bi definitivno povećali nivo transparentnosti da tačno znamo kome idu sredstva i kako se ta sredstva troše. To je sva suština - zaključio je Zvizdić.    

 

Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govoreći o Rezoluciji o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske koju je donijela Narodna skupština RS, kazao da ona nema pravnu snagu i da nije pravno obavezujuća, jer se ne može proglašavati vojna neutralnost jednog entiteta niti se to može rješavati entitetskim referendumom.  

- U zadnjih 30 mjeseci od kako je imenovano novo Vijeće ministara BiH često smo bili optuživani da preuzimamo nadležnosti RS-a, nadležnosti entiteta, iako za tako nešto nije postojao ozbiljan argument. Sada bi recimo mi s nivoa BiH mogli istu takvu kritiku uputiti bh. entitetu RS i reći da oni preuzimaju nadležnost BiH, što je nedopustivo - naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je da se u članu 3. Ustava BiH kaže da je vanjska politika u nadležnosti institucija BiH, ne u nadležnosti entiteta.

- Član 84. Zakona o odbrani je propisao da će Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH, svaka institucija u okviru svoje ustavne i zakonske nadležnosti, provesti sve potrebne aktivnosti koje su bitne za prijem BiH u članstvo NATO pakta - kazao je Zvizdić.

 

(Fena/aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook