U Vijeću Evrope diskutovali o Mostaru

Dickinson: Kako je moguće da 100.000 građana toliko dugo nema elementarno glasačko pravo?

Hronika19.10.17, 15:19h

Dickinson: Kako je moguće da 100.000 građana toliko dugo nema elementarno glasačko pravo?
- Ključno je pitanje zašto građani Mostara dozvoljavaju svojim političarima da se ovako ponašaju – rekao je Dickinson

 

Vijeće za lokalne vlasti u okviru Kongresa Vijeća Evrope za lokalne i regionalne vlasti održalo je danas u Strasbourgu okrugli stol u situaciji u Mostaru. Izdat je i niz preporuka za rješavanje problema sa izbornim procesom i izmjenama izbornog zakonodavstva, a nakon što su boravili u ovom gradu tokom izbora i u maju ove godine.

 

Tokom okruglog stola kojem su prisustvovali, između ostalih i članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, na čelu sa Stewartom Dickinsonom iz Velike Britanije bilo je riječ o načinima „vraćanja demokratije u Mostar“. Dickinson je ujedno bio i izvjestilac za ovu instituciju o održanim lokalnim izborima.

 

- Kako je moguće da 100.000 građana jednog grada koji se nalazi u državi članici Vijeća Evrope, toliko dugo nema elementarno glasačko pravo – pitao je, između ostalog, Dickinson tokom diskusije.

 

On je ponovio stavove koji su izneseni u izvještaju misije ove organizacije po kojima pitanje rješavanja Mostara ne treba biti vezano za ukupno rješavanje nacionalnog pitanja u BiH ili ustavne promjene, te ponovio da iz razgovora sa predstavnicima aktuelne vlasti u ovom gradu stiče dojam da nema prevelike političke volje za rješavanjem ove situacije. On je, između ostalog, pozvao Vijeće Evrope da razmotri šta može uraditi.

 

- Ključno je pitanje zašto građani Mostara dozvoljavaju svojim političarima da se ovako ponašaju – rekao je Dickinson.

 

Okruglom stolu u Strarbourdu su prisustvovali i Alex Jeffrey sa univerziteta Cambridge, Vladimir Ćorić, izvršni direktor Omladinskog centra Abrašević iz Mostara, Dženana Dedić iz Centra za lokalnu demokratiju i Vernes Voloder, projekt menadžer Nansen dijalog centra iz Mostara.

 

(Fena/aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook