Stav NATO-a

Reakcije nakon Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS: Nastavit ćemo raditi sa institucijama BiH

Hronika18.10.17, 14:22h

Reakcije nakon Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS: Nastavit ćemo raditi sa institucijama BiH
U rezoluciji, koja je usvojena glasovima vladajuće kolacije SNSD, SP i SDS-K navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma

 

Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država, rekli su u komentaru za ageniju Patria iz NATO-a Štaba u Sarajevo, nakon što je Narodna skupština RS u srijedu ujutro usvojila Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta.

 

U rezoluciji, koja je usvojena glasovima vladajuće kolacije SNSD, SP i SDS-K navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

 

„Na zahtjev vlasti BiH, NATO Štab Sarajevo podržava reformu odbrane otkada je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir. Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija“, poručili su iz NATO Štaba Sarajevo, piše Patria.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook