ENERGIČNA POLITIČARKA IZ RS-A OTVORENO ZA DEPO PORTAL

Aleksandra Pandurević: Sarajevo je bilo prijestolnica pop-rock scene, a danas trešti najgori mogući turbo folk šund!

Hronika18.10.17, 13:06h

Aleksandra Pandurević: Sarajevo je bilo prijestolnica pop-rock scene, a danas trešti najgori mogući turbo folk šund!
Predsjedavajuća poslaničkog kluba SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević za DEPO Portal govori o planovima opozicije u RS-u, budućim političkim promjenama u ovom entitetu i BiH, posljedicama oslobađajuće presude Naseru Oriću, parlamentarnim izborima, ali i o današnjem Sarajevu, Arapima i brisanju granice između RS.a i Srbije

 

Sukobi opozicije i vlasti u RS-u posljednjih dana postaju sve otvoreniji i žešći. Predsjedavajuća poslaničkog kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević u intervjuu za DEPO Portal tvrdi da opozicija ima snagu da preuzme vlast u RS-u i da je ovo posljednja godina vladavine Milorada Dodika. Objašnjava zašto se osjeća kao izdajnik srpskog naroda i šta sebi neće oprostiti u političkom djelovanju zadnjih godina, ističe da su akcize završena priča, govori o političkom marketingu stranaka na vlasti, te upozorava na moguće promjene zbog nepostojanja kontrole ulazaka stranih državljana u BiH.

 

Razgovarao: Adis ŠUŠNJAR

 

Gospođo Pandurević, u RS-u stalno sijevaju varnice između opozicije i vlasti, a zadnjih sedmica, čini se, sukobi su eskalirali...  Ima li opozicija u RS-u zaista kapacitet da preuzme vlast u ovom entitetu?


Naravno da ima i uopšte nema sumnje da je Milorad Dodik ušao u poslednju godinu vladavine. Njemu se i sopstvena stranka raspala, rašila po liniji interesa unutrašnjih mafijaških organizacija. Jedni protiv drugih prave proteste, tuku se, šamaraju. Svoje slabosti pokušava sakriti spinovanjem preko svoje partijske televizije – RTRS, tipa: ''oni su izdajnici'', ''mi nismo idealni, ali opozicija je nesposobna i SNSD nema alternativu''. Ako je tako, čega se onda plaše? Čemu onda bjesomučna kampanja linča, laži i mržnje prema opoziciji preko RTRS i SNSD-ovih kvazi-analitičara, portala i NVO? 

 

Zakuhalo se i nakon oslobađajuće presude za Nasera Orića u Sudu BiH... No prvo Vas pitamo da li će ova presuda dugoročno uticati na političku situaciju u BiH i konkretno, na odnose između Federacije i Republike Srpske?

 


Presuda Naseru Oriću samo je poslednja kap u čaši. Na području Podrinja stradalo je i 3.500 Srba, i te žrtve očekuju satisfakciju. Kao što očekuju i oni iz Sijekovca, Mrkonjić Grada, doline Neretve.Postoji li razumno objašnjenje zašto prvi stravičan ratni zločin, onaj u Sijekovcu, do danas nije procesuiran!? Ministar Mektić mi je pričao da je on tu bio na uviđaju i da je apsolutno sve  zadokumentovano. Pravosuđe BiH je, nažalost, postalo tačka razdora jer dva naroda osjećaju frustracije zbog selektivnog procesuiranja ratnih zločina. Pored  toga, apsolutno nije odgovorilo ni zadatku sankcionisanja organizovanog kriminala.

 

 

Nema sumnje da je Milorad Dodik ušao u poslednju godinu vladavine. Njemu se i sopstvena stranka raspala, rašila po liniji interesa unutrašnjih mafijaških organizacija

 

Tu su već svi građani jednako frustrirani, dok su zadovoljni samo korumpirani lideri. Svako će iz ovog čabra, iz raznih motiva, vaditi što mu odgovara, radi dnevno-političkih prepucavanja i manipulacija. No, jedini izlaz iz čitave situacije je korjenita reforma pravosuđa koja će obezbijediti funkcionisanje pravne države. Dogurali smo do faze kada nam iz Evrope stižu otvorene poruke da će BiH biti zaustavljena sva finansijska pomoć zbog korumpiranosti lidera i sistema. A ko je najodgovorniji za to? Pa pravosuđe čiji je posao procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da nedolazak predstavnika opozicije na sastanak u vezi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine predstavlja izdaju srpskih nacionalnih i državnih interesa Srba na ovim prostorima. Da li se osjećate kao izdajnik?

 

Osjećam se kao izdajnik obespravljenih, poniženih, opljačkanih, siromašnih, prevarenih i onih koji su zbog Dodika napustili zemlju, jer nismo reagovali u novembru 2014. i dopustili smo mu da kupovinom poslanika uništava RS i njenu budućnost u posljednje tri godine. Nikada sebi neću oprostiti što prije tri godine nismo adekvatno reagovali na kupovinu poslanika ''papaka''. Šta imamo pričati sa čovjekom koji je izigrao svaki dogovor? Prvo je 2011. pokrenuo inicijativu za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH (za čije uspostavljanje je u Parlamentu BiH glasala njegova partija). Tada smo ga i mi podržali, da bi nas prevario za dva mjeseca. Sjećate se da je tada u Banjaluku stigla Catrin Ashton i Dodik je rekao da ne postoji potreba za referendumom jer smo dobili strukturalni dijalog. Potom se opet 2015. sjetio referenduma, tvrdeći da je riječ o budućnosti RS i da on mora biti održan. Mi smo bili suzdržani, a predsjednik Govedarica je na sjednici NS RS upozorio da je to guranje prsta u oko, a ne put rješenja problema, i da Dodik neće održati referendum.

 

Ipak, referendum je "preživio" sve te godine do danas...

 

Kao što znate, referendum se dvije godine skrivao u fioci Službenog glasnika, pa je vaskrsnuo da bi ga poništili zato što su od Dodika to tražili Hoyt Yee i ambasadorka Cormack. To su inače njegove omiljene ličnosti koje verbalno, za javnost u RS, omalovažava, dok, s druge strane, ponizno ispunjava njihove zahtjeve i pita :''Treba li još!''  Dodik vodi klasičnu miloševićevsku politiku – prvo zategni, a onda popusti i daj više nego što ti se traži.

 

Osjećam se kao izdajnik obespravljenih, poniženih, opljačkanih, siromašnih, prevarenih i onih koji su zbog Dodika napustili zemlju, jer nismo reagovali u novembru 2014. i dopustili smo mu da kupovinom poslanika uništava RS i njenu budućnost u posljednje tri godine

 

Tako smo došli u situaciju da kada mi kažemo:''Gospodo, sprovedite odluku NS RS'', a iz SNSD-a odgovore:''Vi hoćete da stranci sankcionišu rukovodstvo RS!'' Pa jesmo li maloumni? Narod RS je već sankcionisan jer je RS izolovana i ovdje niko ne želi da investira jednako kao ni u Sjevernu Koreju. Ne možete se igrati najvišom institucijom RS – NS RS, radi jeftinih političkih poena i poigravanja sa emocijama birača. Dignitet NS RS mora biti iznad parcijalnih i sebičnih političkih interesa. NS RS ne može biti ni Dodikova ni Vladina prćija, nego mjesto autoriteta i za Dodika i za Vladu.    

 

Dodik predlaže i da se obustavi rad Suda i Tužilaštva BiH dok se ne donese novo zakonsko rješenje na način da nemaju nadležnost nad entitetima. Kako komentarišete ovaj prijedlog i kakav je Vaš stav u vezi Suda i Tužilaštva BiH?

 

Dodik, prije svega, ne želi rješenje i vladavinu prava. Koliko njih nije briga za ono što je zaista interes RS, potvrđuje činjenica da smo u parlamentu BiH velikom većinom, uz protivljenje samo SNSD-a, zatražili novi zakon o VSTS kojim bi razdvojili sudsko i tužilačko vijeće i otvorili vrata lustraciji u pravosuđu, a onda je Ministarstvo pravde RS reklo da ne želi da učestvuje u radnoj grupi koja će sačiniti traženi tekst zakona jer smatraju da to pitanje treba rješavati u okviru strukturalnog dijaloga kroz koji za šest godina nisu uradili ama baš ništa. Dakle, Dodiku treba ovakvo nakaradno pravosuđe koje amnestira kriminal i koje i on kontroliše preko svojih ljudi u sistemu.Takvo pravosuđe mu višestruko koristi, em nema odgovornosti za pljačku, em može manipulisati emocijama ljudi. I tačno po imenima možete markirati one koji se bore za opstanak ovog trulog sistema, jer im to odgovara i jer imaju kontrolu. Evidentno je da je reforma pravosuđa neuspjela i to danas priznaju čak i stranci koji su svojevremeno pravili tu reformu. Ovdje nema vladavine prava i pravne države, zbog čega stvari moramo mijenjati iz temelja.

 

Klubovi poslanika SDS-SRS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su prije neki dan poslaničko pitanje Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.  Šta se htjelo postići ovim pitanjem? Da li ste dobili odgovor?

 

Zaista ne znam da li su kolege u NS RS dobile odgovor, ali znam da je dan nakon tog pitanja zakazana zatvorena sjednica Komisije. Odluka o sprovođenju referenduma je na snazi, rokovi teku i Komisija treba da kaže šta radi. Oni se sada hvataju za opoziciju, kao da održavanje referenduma zavisi od nas. Ne zavisi, to je odluka NS RS koju mi poštujemo i štitimo dignitet najvišeg zakonodavnog tijela. Igrati se sa NS RS više neće, to im obećavamo. Htjeli su referendum, iza te odluke je stala NS RS i sada imaju dvije mogućnosti: ili da ga sprovedu ili da odluku stave van snage i priznaju da su jeftini politikanti i kukavice koje manipulišu emocijama i ranama naroda.

 

Dodik i Izetbegović pred izbore jedan drugom lijepo nabacuju loptice, u velikom broju opština u RS zajedno vladaju, što ja pozdravljam ako je za dobrobit tih lokalnih zajednica

 

Koliko SNSD zaista želi da blokira funkcionisanje vlasti na novou BiH svojim napuštanjem sjednica ili je to samo dio političkog marketinga?

 

Mislim da su to svi prozreli. Jasno je da je njihov cilj bio nanošenje političke štete SDS-u, u čemu su jedno vrijeme uspijevali. Međutim, gramzivost ih je sputala da ostanu dosljedni, pa su se počeli ''ukazivati'' kada treba zadužiti građane RS, ustoličiti Nikolu Špirića na čelo Komisije za nadzor nad radom OBA ili se boriti da ne bude smijenjen iz te Komisije. Kako se ne može biti ''malo trudan'', to njihovo malo ih ima - malo ih nema, i izjednačavanje Nikole Špirića sa vitalnim nacionalnim interesom Srpske, pročitano je i prezreno od strane javnosti u RS.

 

Pa, molim vas, SNSD odlično funkcioniše sa SDA. Dodik i Izetbegović pred izbore jedan drugom lijepo nabacuju loptice, u velikom broju opština u RS zajedno vladaju, što ja pozdravljam ako je za dobrobit tih lokalnih zajednica. I na vandrednim izborima u Trnovu je načelnik federalnog Trnova, Ibro Berilo iz SDA, otvorio skup SNSD-a, na kojem je bio i Dodik, i pozvao sve svoje pristalice da podrže Dodikovog kandidata. Ne zaboravite da je SDA dovela Dodika na vlast i 1998. i 2006.

 


Koji je Vaš stav o Zakonu o akcizama u BiH? Da li će i da li treba biti usvojen i šta bi to značilo konkretno za bh. građane?

 

Mislim da to pitanje više nećemo imati na dnevnom redu i da Zakon o akcizama koji je predložio UO UIO neće izaći iz Savjeta ministara. Zaista je neshvatljivo da se neko, pa makar to bili i članovi UO UIO,  tako arogantno odnose prema parlamentu. Ako parlament pet puta odbije zakon, a vi ga šaljete i šesti put, bez da promijenite i zarez, a kamoli uvažite sugestije koje su se čule u ranijim diskusijama, onda je to osionost, bahatost, i postavljanje izvršne vlasti u supremaciju nad zakonodavnom. Žao mi je što moram reći da je predsjedavajući Zvizdić jedini iz tri izvršne vlasti koji je po pitanju akciza pokazao sluha prema onom što govori parlament, i vjerujem da on neće dozvoliti da zakon ovaj put uopšte izađe iz Savjeta ministara.

 

Nedavno je naš klub imao sastanak sa predsjedavajućim Zvizdićem i moj utisak je da on poštuje parlament i ono što je čuo od poslanika.Čini mi se da se ovaj put zakon gura, ne da bi bio usvojen, nego da bi se krivica za neuspjeh u parlamentu prebacila na gospodina Zvizdića i Savjet ministara.

 

Pojedini mediji su pisali da su poslanici SNSD-a i SDS-a blokirali parlamentarne procedure oko ovog zakona samo zbog parlamentarnih izbora naredne godine... Kako komentarišete ove navode?

 

Prvi put čujem za takve navode i to su čiste gluposti. Poslanici SNSD-a su se i rukama i nogama borili za usvajanje akciza. Čak su, prilikom poslednjeg izjašnjavanja, bili na ''vrućoj telefonskoj liniji'' sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem. S druge strane, naš klub ima sedam poslanika i mi nismo u mogućnosti da bilo šta blokiramo. Set zakona o akcizama nije imao natpolovičnu većinu jer su, pored nas, i kolege iz FBiH većinski bile protiv. I razlozi su nam svima bili slični: dosadašnje netransparentno trošenje novca od putarina, izostanak pratećih socijalnih mjera koje su u nadležnosti entiteta, i uvođenje plavog dizela.

 

Čini mi se da se ovaj put zakon gura, ne da bi bio usvojen, nego da bi se krivica za neuspjeh u parlamentu prebacila na gospodina Zvizdića i Savjet ministara

 

S obzirom na „rafalnu paljbu“ koja pljušti u RS-u i zmeđu vlasti i opozicije, ali i na političkoj sceni BiH, mislite li da je predizborna kampanja uveliko već počela?

 

Predizborna kampanja nije stala od 2014. Nastavljena je kupovinom ''papaka'' u NS RS, raspisivanjem raznih referenduma, održanih u formi ankete i neodržanih. Naravno, nije zaostajao ni gospodin Izetbegović sa svojim apelacijama Ustavnom sudu BiH i zahtjevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Rezultat svega su jedan iseljen grad za četiri godine, redovi pred Ambasadom Njemačke, odsustvo stranih investicija zbog političke nestabilnosti.

 

Da li će u BiH ikad doći vrijeme  kada patriotoizam i nacionalni osjećaji neće biti ključni za predizborne kampanje i ulazak u vlast, nego neke druge, civiliziranije i za život mnogo bitnije teme, poput višeg standarda, uspješne ekonomije, boljih plata...?

 

Hoće sigurno, kada budemo pravna država. Kada jedan narod, nebitno koji, osjeća neku nepravdu, onda istovremeno postaje lak plijen 'lidera'  iz sopstvenog naroda koji na manipulacijama tim nacionalnim pitanjima pokušavaju opstati i što više opljačkati. Bošnjački lideri u tom smislu imaju najveću odgovornost, a to je da hrvatskom i srpskom narodu pokažu da su ravnopravni i da će poštovati ono što im je emotivno i egzistencijalno bitno. Ovdje se trenutno vlada na strahovima sve tri strane.

 

Stvarni patriotizam je ono što radi ministar Šarović. On je Srbin, ponosni, koji nikada nije povijao kičmu, koga je Dodik proganjao zajedno sa strancima, koji je preživio i golgotu Suda BiH, a danas se bori da naši privrednici što više izvoze u EU, Rusiju, Tursku, da nam ovdje dođu investicije, da mladi ljudi ovdje ostaju i da im se otvori perspektiva.

 

Hajde da vidimo koja je to Dodikova žrtva za RS, koliko je on investicija doveo, koje je nove prijatelje RS stekao i šta je izvezao osim stanovništva?  

 

Stvarni patriotizam je ono što radi ministar Šarović. On je Srbin, ponosni, koji nikada nije povijao kičmu, koga je Dodik proganjao zajedno sa strancima, koji je preživio i golgotu Suda BiH, a danas se bori da naši privrednici što više izvoze u EU, Rusiju, Tursku

 

Kako se osjećate kada danas dođete u Sarajevu, kao neko ko je potekao iz ovog grada, s obzirom na sve promjene koje su ga zadesile nakon rata, a posebno na mijenjanje stukture stanovništva i sve veći priliv arapskih državljana?

 

Sarajevo je u potpunosti promijenilo demografsku sliku. Nestalo je Srba i Hrvata, iselio se i ogroman broj urbanog bošnjačkog stanovništva koje je nakon rata otišlo na Zapad, a doselilo se stanovništvo iz Sandžaka i ruralnih dijelova BiH. Nekada se pitam da li je od predratne strukture stanovništva ostalo i 100.000. Ostale su zgrade, nestali su ljudi koji su činili grad, njegov duh. Nekada je u Sarajevu bilo blam reći da slušate narodnjake, grad je bio jugoslovenska prijestolnica pop-rok scene, a danas iz lokala i diskoteka trešti najgori mogući turbo-folk šund. Svuda veliki gradovi trpe i velike demografske promjene usljed pražnjenja provincija i sela iz kojih ljudi odlaze u potrazi za poslom.

 

Voljela bih da dobijemo instuticionalan odgovor da li su ti Arapi koje ovdje viđamo turisti ili se ovdje nastanjuju, da li među njima ima onih koji su prijetnja po bezbijednost. Koliko je uopšte zemlje na koju oni imaju tapiju? Hoće li nam se desiti da postanemo stranci u svojoj zemlji?

 

I brojne Sarajlije ne prihvataju ove promjene, a stučnjaci upozoravaju i na pogubnu opasnost od nekontrolisane prodaje bh. grunta Arapima, što je slučaj u cijeloj BiH, pa u zadnje vrijeme i u RS-u... Kakav je Vaš stav prema tome?    

 

Prvo moramo znati ko i zašto dolazi, s kojim motivom. Ako su to zaista samo turisti, hajde da i to znamo, da ne pravimo više mistifikaciju i da im ''ne sudimo'' samo zato što im je drugačija kultura i tradicija. Turisti su OK, hajde da im uzmemo pare. Ali, ako nisu samo turisti, dajte da vidimo ko su ti ljudi, kako da ovo prekinemo i da se zaštitimo, da se sutra ne bi gorko kajali. Bojim se da se kao država neodgovorno ponašamo. Svi vide da se nešto dešava, ali niko ne reaguje. Još nam samo nedostaje da nam ovdje počne borba šiita i sunita.

 

Nekada je u Sarajevu bilo blam reći da slušate narodnjake, grad je bio jugoslovenska prijestolnica pop-rok scene, a danas iz lokala i diskoteka trešti najgori mogući turbo-folk šund

 

Uzimajući sve to u obzir, smatrate li da Republika Srpska, ipak, svoju budućnost treba graditi u okviru BiH ili će politički procesi neminovno voditi ka njenom izdvajanju i pripajanju Srbiji, kako to često „sanja“ Dodik? Koliko bi takav slijed događaja, realno, bio dobar za RS?

 

Maloprije ste me pitali kada će se ovdje početi živjeti normalno  birati na izborima spram ekonomskih politika. Počećemo živjeti normalno kada ovako imaginarnih pitanja ne bude bilo. Sanjam i ja Republiku Srpsku koja je samostalna, od svojih energetskih potencijala bogata kao Monako ili Kuvajt, bez korumpiranih političara itd. Ali, šta koga briga šta ja sanjam? Pitanje je šta je realnost? Dodik je obećao referendum o nezavisnosti 2018. i odustao. Zašto? Nažalost, ne zato što zna da bi to bio kraj RS jer taj referendum ne bi priznale čak ni Srbija ni Ruska Federacija, nego zato što zna da bi to bio njegov kraj.

 

Granica između RS i Srbije najbrže se može izbrisati ulaskom u EU. Zato smo mi kroz našu Deklaraciju o privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu i strateškom opredjeljenju RS, koju smo predložili NS RS, a protiv koje je bila vladajuća većina, pokušali ukazati na to da je najviši nacionalni interes RS da BiH uhvati korak sa Srbijom u evro-integracijama. Ako Srbija prije BiH uđe u EU, imaćemo čvršću granicu i nesagledive ekonomske posljedice zbog nove adaptacije SSP-a, a to je stranputica na koju nas gura autistični SNSD.

 

Možda će se nakada promijeniti međunarodne okolnosti jer je na evropskoj sceni nakon ere globalizacije krenula fragmentacija i niko ne zna kuda sve to može odvesti, ali čemu rasprave tipa – šta će biti ako jednog dana za 50 ili 100 godina možda bude. Mi živimo danas, a ako ovako nastavimo, za 100 godina ovdje nikog neće biti. Ko ne pobjegne zbog siromaštva i besperspektivnosti, pobjeće zbog mentalnog zdravlja.  

 

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook