Poslušnost prema turskom predsjedniku/ Srbijanski mediji tvrde

Erdogan pozvao Izetbegovića na raport, pa mu održao lekciju: Zašto bošnjački član Predsjedništva šuti o posjeti Turskoj?

Front18.10.17, 09:57h

Erdogan pozvao Izetbegovića na raport, pa mu održao lekciju: Zašto bošnjački član Predsjedništva šuti o posjeti Turskoj?
Od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH se očekuje da ublaži zapaljivu retoriku prema RS dok će, s druge strane, Vučić to isto da traži od Dodika kada je u pitanju BiH, tvrde izvori “EuroBlica” iz diplomatskih krugova

 

Izvor: EuroBlic

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao je lekciju bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću o potrebi smirivanja tenzija u BiH, saznaje “EuroBlic”.

 

Kako otkrivaju odlično obaviješteni izvori, nenajavljena Izetbegovićeva posjeta Turskoj odigrala se na poziv turskog predsjednika koji je, kako kažu, bošnjačkom lideru želio da u četiri oka prenese utiske s njegove nedavne dvodnevne posjete Srbiji, kao i razgovora koje je o problemima u regiji vodio s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

- Najkraće rečeno, Erdogan je Izetbegoviću prenio da je sa Vučićem dogovorio da će Srbija i Turska učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se stabilizovale prilike na Balkanu, posebno u BiH. S obzirom da je Turska pokazala spremnost za velika ekonomska ulaganja u Srbiji, stabilne političke prilike u regionu od suštinskog su značaja za obje strane. Preduslov za takvu stabilnost su poboljšanje narušenih odnosa između Srba i Bošnjaka, posebno u BiH, i to je Erdogan otvoreno rekao Izetbegoviću. Od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH se očekuje da ublaži zapaljivu retoriku prema RS dok će, s druge strane, Vučić to isto da traži od Dodika kada je u pitanju BiH – tvrde izvori “EuroBlica” iz diplomatskih krugova.

 

Odanost koja šteti

 

Politički analitičar Nedžad Latić, koji inače važi za odličnog poznavaoca prilika u bošnjačkom političkom vrhu, za “EuroBlic” ocjenjuje da iznenadni odlazak Izetbegovića na “poklonjenje” Erdoganu predstavlja očigledan poraz politike koju u BiH vodi lider najveće bošnjačke stranke.

 

- Nedavna posjeta turskog predsjednika Srbiji, kao i prijateljski tonovi koji su se mogli čuti između Erdogana i Vučića ne mogu se posmatrati odvojeno od mnogo ozbiljnijih geostrateških dešavanja. Svima je vidljivo približavanje interesa Moskve i Ankare, kao i približavanje Rusije s brojnim drugim muslimanskim državama – kaže Latić.


On smatra da Erdoganova posjeta Srbiji ide u smjeru globalnih kretanja iza kojih stoje Rusija i Turska, odnosno da vjeruje da ono što su nedavno dogovorili Vučić i Erdogan, a tiče se BiH, jedino može da koristi zvaničnoj Banjaluci.

 

- Bakir Izetbegović je, jednostavno, nedorastao igrač u toj utakmici. Njegova odanost Erdoganu jedino mu može naštetiti. Ubijeđen sam da će iz svega toga najviše profitirati Milorad Dodik, koji računa na podršku Moskve – zaključuje Latić.

 

Koga slušati?

 

Politički analitičar Željko Cvijanović takođe smatra da je Erdogan pozvao Izetbegovića na “raport” kako bi bošnjačkog lidera, prema njegovim rečima, uključio u “novu geopolitičku realnost” na Balkanu.

 

Međutim, Cvijanović tvrdi da će Izetbegovićeva poslušnost prema turskom predsjedniku uskoro biti stavljena pod američku lupu.

 

- Odgovor na pitanje koga će poslušati Bakir – Erdogana ili američku ambasadorku u BiH Maureen Cormack – sadržan je u tome koliko je turski lider bio uvjerljiv crtajući Izetbegoviću novu geopolitičku mapu svijeta – kaže Cvijanović.

 

Fantomska posjeta

 

Iako se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan preko Twittera i objavljenim fotografijama na društvenim mrežama javno pohvalio svojim prekjučerašnjim sastankom s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, na zvaničnoj internet prezentaciji Predsjedništva BiH nije objavljeno nijedno slovo o Izetbegovićevoj posjeti stranoj državi i sastanku s njenim predsjednikom.

 

Na zvaničnoj stranici SDA takođe nije objavljeno to da se njihov lider sastao sa predsjednikom Turske.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!