Građani ispred Vlade KS

Podić: Stanje sa vodosnabdijevanjem se neće promijeniti ako stanovnici sami nešto ne poduzmu

Hronika17.10.17, 17:15h

Podić: Stanje sa vodosnabdijevanjem se neće promijeniti ako stanovnici sami nešto ne poduzmu
- Neki koraci su poduzeti, ali vode i dalje nema niti se zna kad će je biti. Sve se svelo na čekanje kredita od EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj), a za to vrijeme infrastruktura vodovoda sve više propada. Nažalost, ovo stanje se promijeniti neće ako stanovnici sami ne poduzmu nešto -

 

Predsjednik Udruženja Eko akcija Anes Podić kazao je danas novinarima da stanovnici Sarajeva, okupljanjem ispred zgrade Vlade KS, zapravo žele znati šta se to uradilo dosad i šta se planira uraditi u vezi s boljim snabdijevanjem grada vodom.

 

- Neki koraci su poduzeti, ali vode i dalje nema niti se zna kad će je biti. Sve se svelo na čekanje kredita od EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj), a za to vrijeme infrastruktura vodovoda sve više propada. Nažalost, ovo stanje se promijeniti neće ako stanovnici sami ne poduzmu nešto - naglasio je.  

 

Po njegovim riječima, građani traže odgovor na pitanje zašto nema vode, kad će je biti kao i tačne i blagovremene informacije o redukcijama koje su, kako je kazao, na snazi u trećini grada.

 

- Želimo vratiti i povjerenje u kvalitetu naše vode. Nedopustivo je da kupujemo razne filtere za vodu - naglasio je Podić iz Udruženja "Eko akcija", koje je dio inicijative ""Vodoodbrana Sarajeva" organizatora današnjeg okupljanja građana. 

 

Smatra da preduzeće "Vodovod i kanalizacija" ima dio odgovornosti za taj problem, ali i da bez potrebnih resursa se ne može riješiti problem vodosnabdijevanja grada niti to preduzeće može raditi svoj posao.

 

Salih Karčić živi na Bistriku, a novinarima kaže da su u tom dijelu grada redukcije vode redovne, dnevne i noćne. Jučer su, kaže, greškom taj dio grada isključili dva puta tokom dana. Ipak od toga ga je više razočarala informacija da, kako je kazao, služba za otklanjanje kvarova VIK-a ne radi vikendom.    

 

- Pokušao sam prijaviti kvar na vodovodnim cijevima na Bistriku ali su mi rekli da služba ne radi za vikend. Rekli su mi da budem strpljiv do ponedjeljka. Ne mogu to vjerovati - naglasio je Karčić, koji se danas pridružio građanima na protestima.

 

Okupljanjem u centru grada i transparentima poput "Žedni smo na sva tri jezika" ili "Znamo li kakvu vodu pijemo" stanovnici Sarajeva skrenuli su pažnju na taj problem, a zahtjeve su adresirali na premijera KS-a Elmedina Konakovića i predsjedavajuću Skupštine KS Anu Babić.

 

(Fena, as)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook