Na stolu mora biti vino

Dalmatinka Anđa Perić proslavila 107. rođendan: Nadživjela je četiri države i vidjela tri rata

Nedjeljni magazin15.10.17, 18:59h

 Dalmatinka Anđa Perić proslavila 107. rođendan: Nadživjela je četiri države i vidjela tri rata
Rođena je 13. oktobra 1910. godine, rodila troje djece, dobila četiri unuke, tri praunuka i praunuku. U školu nikada nije išla, a kod liječnika je bila prvi put sa sto godina, kad je u dvorištu svoje kuće u Kotlenicama pala i slomila kuk zbog čega je bila operirana. Nakon toga više ne

 

Anđa Perić iz Kotlenica kod Dugopolja proslavila je u petak 107. rođendan, a kao najstarijoj stanovnici Splitsko-dalmatinske županije čestitati joj je došao i župan Blaženko Boban, koji joj je donio punu košaru poklona.

 

Rođena je 13. oktobra 1910. godine, rodila troje djece, dobila četiri unuke, tri praunuka i praunuku. U školu nikada nije išla, a kod liejčnika je bila prvi put sa sto godina, kad je u dvorištu svoje kuće u Kotlenicama pala i slomila kuk zbog čega je bila operirana. Nakon toga više ne.

 

Živjela je u pet država, prošla tri rata, no nije znala reći u kojoj joj je državi bilo najbolje.

 

Novinarima je rekla da se o njoj brinu sin i nevjesta, te da sigurno ne bi doživjela toliko godina da oni nisu prema njoj pažljivi i dobri. Život joj je bio i težak i lagan, kaže, a sada joj je problem otežano hodanje zbog čega koristi hodalicu. Dan provodi tako što nakon ustajanja uglavnom sjedi u dvoru pred kućom, moli krunice i uživa u zelenilu i miru, sve jede, a posebno voli jesti meso, dok dan ne završi bez barem ispijene čaše crnog vina.

 

»Drago mi je da sam doživila ove godine. Baš mi je drago. Kad mi je dragi Bog dao da toliko živim. Ja dragoga Boga stalno molim i zahvaljujem mu na životu«, kazala je Anđa Perić.

 

Župan Blaženko Boban poželio je da i sljedećih godina dođe čestitati joj rođendan.

 

Njen 74-godišnji sin Vlade, koji o njoj brine, tvrdi da mu majka nema posebne želje niti da bira hranu koju jede, no da obavezno treba imati na stolu crno, domaće vino i da joj litra traje tri dana. Njegova supruga Iva kaže da se sa svekrvom nikada nije posvadila, da jedna drugoj mogu svašta reći, ali da su za minutu sve već zaboravile jer to nisu svađe.

 

»Ona je tako bistra, pametnija nego ja. Nije zahtjevna, ali je zato najsretnija kada jede meso. Svega se sjeća. Najviše prvog i drugog rata, a ovog zadnjeg najmanje. Koliko je pamćenje služi dokazuju i njene priče od prije sto godina kojih se još uvijek živo sjeća. Koliko znam cijela ta obitelj je zdrava i dugovječna, dok njena djeca i nisu. Dvije su joj kćeri nepokretne, a i moj je muž bolestan. Ona najviše voli i cijeni sebe i mislim da je to jedini recept za dugovječnost. Uz to je i jako dobra, razumna i smirena osoba«, tvrdi Iva.

 

Uzdravlje bako Anđo, vidjeli se mi i dogodine, rekli su joj novinari, s kojima je nakon torte nazdravila, 20 godina starim prošekom.

 

(Novi list, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook