Nastavljen štrajk zaposlenih u zdravstvu KS

Od nedjelje u štrajku i Opća bolnica 'Prim. Dr. Abdulah Nakaš'

Hronika14.10.17, 13:39h

Od nedjelje u štrajku  i Opća bolnica 'Prim. Dr. Abdulah Nakaš'
Ustvrdio je da će od nedjelje u štrajku biti i Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš“. Klinički centar na Koševu nije uključen u ovaj štrajk


 

Nastavljen je generalni štrajk Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo - potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata doktor Edo Selimić.



Ustvrdio je da će od nedjelje u štrajku biti i Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš“. Klinički centar na Koševu nije uključen u ovaj štrajk.



Navodeći da se štrajk nastavlja u dosadašnjem kapacitetu, Selimić pojašnjava da će to na terenu značiti da ljekari u ambulantama primarne zdravstvene zaštite primaju pacijente koji su hitni slučajevi, ali i preko toga, primjerice ako je potreban inzulin, odnosno sve ono čijim bi izostankom moglo doći do ugrožavanja pacijenta. 



Kako naglašava, Hitna medicinska služba ne smije štrajkovati, neuropsihijatrija, Zavod za transfuzijsku medicinu i slično. Sve apoteke rade u dosadašnjem kapacitetu iako je štrajk u toku.


Selimović je jučer bio jedan od učesnika sastanka kantonalnog premijera Elmedina Konakovića s čelnicima tri sindikata iz oblasti zdravstva.



Novinarima je tom prilikom Selimić kazao da sindikat na čijem je on čelu ostaje pri istaknutim zahtjevima. Traži satnicu od 2,75 KM, a za to povećanje cijene rada treba osigurati 22 miliona KM, dok Vlada u ovim trenutku nudi satnicu od 2,50, odnosno ukupno 15 miliona KM za povećanje plaća.



Dodao je da će štrajk Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo biti prekinut odmah ako Vlada ispuni traženi uvjet i osigura 22 miliona.

 


Osim sindikata na čijem je čelu dr. Edo Selimić, na jučerašnjem sastanku s premijerom bili su i čelnici Sindikata doktora medicine i stomatologije, kao i Sindikata Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).



Novinarima je rečeno da su predstavnici ova dva sindikata "izrazili razumijevanje za aktuelnu ponudu Vlade KS-a, odnosno povećanje plaća za oko 10 posto, što podrazumijeva i povećanje cijene satnice na 2,50 KM, kao i koeficijenta ljekarima za 0,5", dok je Sindikat radnika u zdravstvu KS, čiji su članovi stupili u štrajk, ostao pri ranijem zahtjevu za povećanje satnice na 2,75.

 


U vezi s tim zahtjevom, premijer je kazao da Vlada Kantona Sarajevo nije spremna potpisati obavezu za koju nema osiguran novac.

 


- Mislim da ćemo ovim trendom oporavka ekonomije u KS-u koja je već vidljiva i porastom prihoda u Zavodu zdravstvenog osiguranja, vrlo moguće taj novac imati početkom ili polovinom naredne godine i tada smo spremni ponovno revidirati cijenu rada. To smo ponudili i zasada nismo zvanično dobili negativan odgovor - rekao je Konaković.



Najavio je da će sa sindikatom koji je u štrajku u ponedjeljek biti nastavljeni razgovori.   

 

(Fena/aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook