Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca oštro apeluje

Neka Vlada FBiH, KS i KCUS odmah zaustave 'odljev mozgova' i stručnjaka! Zdravstvo se ne vodi mandantnim politikama!

Hronika13.10.17, 15:38h

Neka Vlada FBiH, KS i KCUS odmah zaustave 'odljev mozgova' i stručnjaka! Zdravstvo se ne vodi mandantnim politikama!
Sa velikom brigom pratimo stanje i dešavanja u javnom zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo

 

Povodom sve zabrinutijih pogleda u javnosti na stanje u sveukupnom bh. zdravstvu, a pogotovo na sve učestaliji odlazak stručnih ljekara s ključnih zdravstvenih institucija, oglasilo se i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

 

NJihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Sa velikom brigom pratimo stanje i dešavanja u javnom zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo. 

 

Svakodnevni problemi kojim svjedočimo zadnjih mjeseci u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, učinili su svakog člana našeg Vijeća zabrinutim za budućnost zdravlja kompletne populacije Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

 

Najoštrije apelujemo na odgovorne u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i KCUS,  da se odmah pristupi neophodnim mjerama, kako bi se zaustavio „odljev mozgova“ i stručnjaka sa KCUS, „progon“ najstručnijih kadrova, koji su svakakako definicitarni, ali i razboritom politikom zapošljavanja, kako bi  zaustavili odlazak mladih ljekara u inostranstvo.


 
Upozoravamo nadležne, koji upravljaju zdravstvenim sistemom, da su odgovorni pred generacijama koje dolaze, za destrukciju jednog od najznačajnijih dijelova našeg društva. Javno zdravstvo se ne može voditi mandatnim politikama, niti populizmom.

 

Tražimo da se ovaj apel shvati kao posljednje upozorenje odgovornim, da se odbace personalni animoziteti,  da se prekine sa nerazboritim ponašanjem, i zaustavi mobing nad ljekarima i zdravstvenim radnicima. 

 

U postojećem proizvedenom stanju, nametnutim i narušenim odnosima, na gubitku smo svi, a prije svih građani koji imaju potrebu i pravo korištenja zdravstvenog sistema u glavnom Grad Bosne i Hercegovine. 


Javnost je uveliko podijeljena, ali što je još poraznije, došlo je do „podjela i navijačkog pristupa“ unutar same struke, u gotovo svim ustanovama i institucijama zdravstvenog sistema, čiji se uzroci očigledno nalaze  u neprihvatljivo visokom nivou prisustva političkih uticaja. Svjesni smo da politiku i političke uticaje nije moguće u potpunosti potisnuti, no sigurni smo da će se svi složiti da, u zdravstvenom sistemu, stručnost, iskustvo i kompetentnost apsolutno moraju biti iznad političke podobnosti ili poslušnosti- navodi se u saopćenju Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook