U krcatoj dvorani Centra za kulturnu dekontaminaciju

Knjiga o Karadžiću predstavljena u Beogradu: Donia svjedočio 'monumentalnoj ravnodušnosti za ljudski život'

Hronika13.10.17, 10:44h

Knjiga o Karadžiću predstavljena u Beogradu: Donia svjedočio 'monumentalnoj ravnodušnosti za ljudski život'
Ono neće oduševiti ni Karadžićeve obožavatelje, ni njegove kritičare. Pisano je na osnovu dokumenata u koje drugi povjesničari nisu imali uvid, na osnovu susreta licem u lice, ali i s distance, rekla je Latinka Perović


U organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju Beograd, Izdavačke kuće University press iz Sarajeva i Fondacije Istina Pravda Pomirenje (FIPP) iz Tuzle sinoć je beogradskoj publici predstavljena knjiga američkog istoričara Roberta Donie "Radovan Karadžić - uzroci, postanak i uspon genocida u BiH".

 

Interes za knjigu čiji je izdavač sarajevska kuća University press bilo je velik pa je dvorana Centra za kulturnu dekontaminaciju bila do kraja ispunjena, priopćeno je iz FIPP-a.

 

O knjizi i autoru, koji je prisustvovao predstavljanju svoje najnovije knjige, govorili su Latinka Perović, Sonja Biserko, Nemanja Stjepanović, Milorad Belančić i Sinan Alić.

 

Ustvrdivši da je Robert Donia na dokumentaristički način u svojoj knjizi svjedočio o "monumentalnoj ravnodušnosti za ljudski život", poznata srbijanska povjesničarka  Latinka Perović kazala je kako Donievo djelo o Karadžiću ima sve odlike prvorazrednog povijesnog djela.

 

"Ono neće oduševiti ni Karadžićeve obožavatelje, ni njegove kritičare. Pisano je na osnovu dokumenata u koje drugi povjesničari nisu imali uvid, na osnovu susreta licem u lice, ali i s distance. Donia promatra Karadžića kao kompleksno biće, prati njegov život i nastoji da otkrije ono mjesto koje u Karadžićevom životu označava prekretnicu. Na tom se mjestu otvara pitanje da li ličnost formuliraju okolnosti ili okolnosti nju oblikuju", istaknula je Perović.

 

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta Republike Srbije naglasila je kako nam Robert Donia uporno, pozivajući se na dokumenta, objašnjava da ratovi nisu došli sa neba, da su planirani i dirigirani iz Beograda.

 

Za Nemanju Stjepanovića iz Fonda za humanitarno prava vrijednost knjige ogleda se u činjenici da ona svojim sadržajem onemogućava negiranje ili relativizaciju događaja čija je personifikacija Radovan Karadžić.

 
(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook