Uznemirila sve

Maja je svoju jajnu ćeliju oplodila psećom spermom: Zbog toga je poslije i nagrađena, pogledajte zašto...

Kultura12.10.17, 20:45h

Maja je svoju jajnu ćeliju oplodila psećom spermom: Zbog toga je poslije i nagrađena, pogledajte zašto...
Tačnije, njen projekat je u manjoj mjeri umjetnički a više je genetska tehnologija. Umjetnica je dopustila naučnicima da joj izvade jajašce, a potom je u njemu u laboratoriji usađena ćelija psa

 

Slovenka Maja Smrekar oplodila je svoju jajnu ćeliju psećom spermom. Prvo što ćete pomisliti jeste da je žena sišla s uma, ali ne, ovaj poduhvat je bio u službi umjetnosti.

 

U Lincu traje umjetnički projekat pod imenom ARTE_mis. Slovenska umetnica Maja Smrekar nagrađena je za to ove godine na Prix Ars Electronica u Lincu sa Zlatnom Nicom.

 

Tačnije, njen projekat je u manjoj mjeri umjetnički a više je genetska tehnologija. Umjetnica je dopustila naučnicima da joj izvade jajašce, a potom je u njemu u laboratoriji usađena ćelija psa.

 

Iako zvuči užasno ipak se mora reći da nije došlo do oplodnje, jer je reč o somatskoj ćeliji iz koje ne mogu nastati polne ćelije.

 

Rezultat je bila hibridna ćelija iz koje bi – teoretski – moglo nastati biće koje bi bilo mješavina čovjeka i psa. Taj mješanac je umjetnički, kao i filozofsko-teoretski pogled na vrstu čije su šanse za preživljavanje "na planeti Zemlji bolje nego naše".

 

Smrekar je pre te akcije privukla pažnju javnosti sa "K-9 topologijom", kada se nakon dugogodišnjeg rada počela povezivati sa psima. Napravila je miris od svog serotinina pomješanog sa psećim.

 

Bez obzira na etička pitanja, izvore finansiranja i slično, postavlja se i pitanje koliko daleko se smeju životinje koristiti za "umjetnost", a da im se ne našteti takvim eksperimentisanjem.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook