Vlada Kantona Sarajevo

Zbog korupcije prilikom zapošljavanja smjenjuju direktore osnovnih škola 'Porodica ef. Ramić' i 'Hasan Kikić'

Hronika12.10.17, 16:27h

Zbog korupcije prilikom zapošljavanja smjenjuju direktore osnovnih škola 'Porodica ef. Ramić' i 'Hasan Kikić'
Ovakav zaključak Vlada je donijela nakon što je razmotrila i prihvatila Informaciju i preporuke Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije u vezi s postupanjem po zaprimljenim prijavama u kojima se ukazuje na moguća koruptivna ponašanja odgovornih osoba u navedenim školama

 

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da pokrene procedure predviđene zakonom za smjene direktora osnovnih škola "Porodica ef. Ramić" i "Hasan Kikić" u kojima su utvrđene nepravilnosti tokom provođenja procedure za prijem uposlenika u radni odnos.

 

Ovakav zaključak Vlada je donijela nakon što je razmotrila i prihvatila Informaciju i preporuke Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije u vezi s postupanjem po zaprimljenim prijavama u kojima se ukazuje na moguća koruptivna ponašanja odgovornih osoba u navedenim školama.

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je također zaduženo da poduzme određene aktivnosti i radnje kako bi ispitalo ulogu školskih odbora ove dvije škole u konkretnim slučajevima, a u kojima bi trebalo utvrditi da li su i u kojoj mjeri ovi odbori bili upoznati s cijelim slučajem.

 

Zaduženo je i da u saradnji s Timom za borbu protiv korupcije sve informacije dostavi nadležnim pravosudnim institucijama na dalje postupanje.

 

Vlada je na istoj sjednici donijela Odluku o odbijanju davanja saglasnosti Školskom odboru JU Osnovna škola "Isak Samokovlija" za imenovanje direktora ove škole.

 

Svoju saglasnost Vlada je uskratila ovom odboru da imenuje predloženog kandidata na poziciju direktora, po preporuci Tima za borbu protiv korupcije, jer su nadležne institucije, postupajući po zahtjevu pomenutog Tima, utvrdile i izvjestile ga o nizu nepravilnosti u poslovanju ove škole, kao i u provođenju zakonske procedure za imenovanje direktora.

 

Pomenutom odboru je naloženo da donese odluku o poništenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora ove škole, kao i odluku o raspisivanju novog javnog konkursa i provede proceduru izbora i imenovanja u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim aktima, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

 

(Fena/aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook