Razočarala je hrvatska metropola

Najdosadniji grad u Evropi! Kako je njemačka novinarka popljuvala Zagreb i njegove stanovnike: 'Rakija je spasila stvar'

Nedjeljni magazin12.10.17, 15:59h

Najdosadniji grad u Evropi! Kako je  njemačka novinarka  popljuvala Zagreb i njegove stanovnike: 'Rakija je spasila stvar'
Kaže da se tamo može uživati na betonskim plažama dok vam pogled bježi prema brodogradilištu 'gdje se stari ribari spuštaju preko mosta i gdje stoji stari Titov tanker'. Konačno, u Rijeci preporučuje rakiju, 'koja se može kupiti u svakom marketu'

 


Ugledni njemački Spiegel.de u četvrtak je objavio tekst prepune gorčine i ironije novinarke Anne Haeming u kojem je autorica žestoko iskritizirala glavni grad Hrvatske, prenosi Jutarnji.hr.  - Lonely Planet je Zagreb proglasio prvom evropskom destinacijom 2017, konstatira novinarka i potom zaključuje: - Zapravo, to je najdosadniji grad Evrope!

 

Autorica se u tekstu ruga građanima Zagreba ('Vrhunac je ovog ljeta bio koncert grupe Duran Duran, čija bi pjesma Ordinary World trebala biti himna ljudi koji žive u Zagrebu'), nacionalnoj valuti ('Kakvo je to ime kuna?'), izgledu centra grada ('Kao da ste u Rostocku ili Bochumu'), kafićima u središtu metropole ('Svi su uređeni isto, po modi koju je odavno pregazilo vrijeme'). Tračak svjetlosti u očima autorice pojavio se tek kada je ugledala krovove Crkve sv. Marka i tržnicu Dolac s crveno-bijelim tendama.

 

A onda opet kreće pljuvanje.


 Zagreb je najbolji način da ponovno otkrijete tramvajski prijevoz, budući da je vožnja biciklom ovdje spora i odvija se na pješačkim stazama, čak i za 'tvrdokorne' gradske bicikliste - opisuje Haeming stanje s biciklistima u gradu, a za tramvaje spominje da kroz širom otvorene klizne prozore puše vjetar.

 

Hrelić opisan kao scena iz horora

 

Opisala je i da se za polusatnu kartu kaže "Dvije karte, molim", na što vozač kroz otvor bez riječi pruža dvije karte koje koštaju ukupno osam kuna. Opisuje da je to doživjela u tramvajima broj šest, sedam i osam, spominje da se vozila preko Mosta mladosti, ali i posjet Hreliću za vikend, koji joj se očito nikako nije svidio: - Prodaju se stvari zbog kojih vas bude sram, navodi svoj dojam o Hreliću.

 

Bila je i u Muzeju suvremene umjetnosti, u kojem je na četiri kata bilo sve puno hrvatskih i međunarodnih radova, "od Marine Abramović do skulptura Jesusa Raphaela Soto", te dodaje da u više od tri sata što je bila u njemu nije naišla na niti jednog drugog posjetitelja u MSU-u: - Vrijeme za umjetnost je, čini se, luksuz - zaključuje o navikama Zagrepčana.

 

'Krivi put' kao pogrešan put

 

Potom je obišla i Studentski centar u Zagrebu, "Latina Palačinke" u kojima navodi da možete uzeti palačinke za oko tri eura, ali i "Krivi put", za koji kaže da iza živice skriva "Biergarten" (pivski vrt), da je uvijek pun. Nijemcima ga prevodi na njemački ("Der falsche Weg") te dodaje "da to upravo pokazuje koliko je ispravno biti ovdje". Kao alternativu nudi "Art Park", za koji kaže da je također skriven kao i Krivi put. Nimalo joj se nije svidio ni Bundek, koji je još dobro prošao u usporedbi sa Jarunom.

 

Polako završava tekst "odlaskom" iz Zagreba, koji joj se čini najboljom opcijom.

 

Rakija je 'spasila' stvar

 

- Najbolje u Zagrebu je što autoput vodi prema moru - kaže Haeming, "i to do luke Rijeka, sat i pol udaljene od Zagreba, koja će 2020. biti glavni grad kulture".

 

Kaže da se tamo može uživati na betonskim plažama dok vam pogled bježi prema brodogradilištu 'gdje se stari ribari spuštaju preko mosta i gdje stoji stari Titov tanker'. Konačno, u Rijeci preporučuje rakiju, 'koja se može kupiti u svakom marketu'.

 

Svakako treba dodati da su reakcije čitatelja (velikom većinom s njemačkog govornog područja) u komentarima ispod članka vrlo burne i da ih se većina, najblaže rečeno, nimalo ne slaže s Anninim doživljajem Zagreba...

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook