Uzavrela politička situacija

Odgođen početak sjednice parlamenta Katalonije, predsjednik Puigdemont poručio: Važno je smanjiti tenzije

Hronika10.10.17, 20:01h

Odgođen početak sjednice parlamenta Katalonije, predsjednik Puigdemont poručio: Važno je smanjiti tenzije
Španski mediji javljaju da razlog odlaganja leži u činjenici da se tekstu deklaracije, koju je Puigdemont namjeravao da pročita, oštro protivi partija CUP, koja podržava nezavisnost Katalonije


Važno je smanjiti tenzije u Kataloniji, kazao je danas katalonski lider Carles Puigdemont, obraćajući se poslanicima na sjednici u parlamentu Katalonije.

 

Odgođen početak Početak sjednice parlamenta, na kojoj se očekuje da on proglasi nezavisnost Katalonije od Španije, trebala je da počne u 18 sati, ali je odgođena za jedan sat i počela je oko 19 sati kada je Puigdemont ušao u salu, javlja Avaz.ba.

 

Španski mediji javljaju da razlog odlaganja leži u činjenici da se tekstu deklaracije, koju je Puigdemont namjeravao da pročita, oštro protivi partija CUP, koja podržava nezavisnost Katalonije. - Puigdemont je zatražio odlaganje zbog kontakata s međunarodnim medijatorima - rekao je njegov portparol. Istovremeno, Madrid je odbacio mogućnost posredovanja u procesu rješavanja krize u Kataloniji.

 

Kako je javio "Euronews", Puigdemont je bio na sastanku s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Juncker, dok je Junerova portparolka rekla da se predsjednik Evropske komisije nije sastao s Puigdemontom. Jake snage Uoči današnjeg očekivanog obraćanja katalonskog lidera u regionalnom parlamentu, na ulicama Katalonije prisutne su jake policijske snage.

 

U toku prijepodneva pristup okolnim ulicama oko parlamenta blokirala je policija "iz sigurnosnih razloga", prenosi španski "El Pais". Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je danas ranije Puigdemont da ne donosi odluku koja bi spriječila dijalog. - Molim vas da poštujete ustavni poredak i ne donosite odluku koja bi dijalog učinila nemogućim.

 

Raznolikost ne bi trebalo da dovede do sukoba, čije će posljedice očito biti loše za Katalonce, za Španiju i za cijelu Evropu - rekao je Tusk na regionalnom forumu u Briselu, prenosi Reuters. Tusk je to rekao svega nekoliko sati prije Puigdemontovog obraćanja u katalonskom parlamentu.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook