Poslije sastanka s Dodikom

Dragan Čović poručio iz Banjaluke: Ne postoji nikakav sklad između mene i Izetbegovića

Front09.10.17, 12:52h

Dragan Čović poručio iz Banjaluke: Ne postoji nikakav sklad između mene i Izetbegovića
Čović je istakao da događaji, kao što je današnja presuda Naseru Oriću "ponovo vraćaju unazad, jer će ta tema narendih dana izazvati negativnu međusobnu retoriku"


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je uvjet da BiH dobije kandidatski status usvajanje seta zakona o akcizama, budžeta i slanje odgovora na Upitnik Evropske komisije i da je neophodno bar po tim pitanjima postići unutrašnji dogovor u BiH i pored teške trenutne političke situacije.

 

On očekuje da se sadašnja, izuzetno teška situacija zbog nefunkcioniranja institucija, koliko-toliko popravi kako bi BiH u narednih nekoliko mjeseci dobila kandidatki status za EU.


- Ukoliko bi to uradili, 24. oktobra idem u Briselu i izvjestit ću o tome visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federicu Mogherini. Ako bi postojala pomenuta dinamika, ona bi došla u BiH i poslala poruke u vezi s našim kandidatskim statusom – dodao je Čović nakon razgovora s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

 

Istakao je da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer naveo je Izborni zakon BiH.

 

Najavio je da će u parlamentarnoj proceduri biti upućene i izmjene Zakona o RTV sistemu, ali i naglasio da je problem što ne postoji sigurna parlamentarna većina na nivou BiH.
 

 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao i da je jako teška politička situacija u FBiH odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB, jer se sve teže mogu dogovoriti, ali očekuje da do toga dođe po određenim pitanjima kao što je budžet.

 

Čović je najavio da će u narednih sedam dana razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te potom i s predsjednicom i premijerom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović i Andrejom Plenkovićem o infrastrukturnim projektima, posebno u vezi s mostom u Gradišci.

 

Istakao je da i događaji, kao što je današnja presuda Naseru Oriću "ponovo vraćaju unazad, jer će ta tema narendih dana izazvati negativnu međusobnu retoriku".

 

Čović ističe da će on u takvoj situaciji inicirati životne teme, kako bi se situacija u narednih godinu dana do izbora, "držala pod kontrolom".

 

Upitan da prokomentira tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o lažnom skladu Bošnjaka i Hrvata, odnosno Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je kazao da ne postoji nikakav sklad između njega i Izetbegovića, jer da postoji oni bi intenzivno radili.

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao da je BiH u totalnom zastoju te da je neophodan unutrašnji dijalog kako bi se situacija deblokirala.

 

Istakao je da njegova stranka podržava izmjene Izbornog zakona BiH, ali ako se o tome ne postigne dogovor i ukoliko mehanizam koordinacije i već postignuti određeni dogovori ne budu funkcionisali, onda se u BiH "nema o čemu razgovarati".

 

- BiH će upasti u turbulencije i RS trpi štetu zbog toga – ustvrdio je.

 

Istakao je da se saradnja SNSD-a i HDZ-a odvija u kontinuitetu te da obje partije podržavaju evropski put BiH, s tim da razlike postoju u vezi s kretanjem BiH prema NATO savezu, ali da to nije prepreka u međusobnim odnosima.

 

Dodik je kazao da organi BiH ne uspijevaju ispuniti osnovne zadatke i da je vidljiv zastoj.

 

Naglasio je da treba usvojiti zakon o akcizama koji je blokirao proces EU integracija.

 

Dodik je kazao i da trenutna nemogućnost obezbjeđivanja parlamentarne većine na nivou BiH o temi Ustavnog suda BiH za sada formalno onemogućava dalje djelovanje po pitanju da se strane sudije povuki iz te pravosudne institucije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook