SAD TO I ONAKO NIJE VAŽNO, ALI...

Da li je za poraz protiv Belgije (malo) kriv i sudija: Sram te bilo, Williame Collume - na Grbavicu se više ne vraćaj!

Sport08.10.17, 11:53h

Da li je za poraz protiv Belgije (malo) kriv i sudija: Sram te bilo, Williame Collume - na Grbavicu se više ne vraćaj!
Kao da nije dosta što je Belgija ionako moćnija reprezentacija, već je selekcija BiH imala dodatni kamen oko vrata upravo u trilingu arbitara koje je predvodio William Collum

 

Izvor: SportCentar/Autor: Faris Džaferović

 

Sad to ionako nije ni toliko važno i možda će djelovati kao jeftino opravdanje, ali (jučerašnje) suđenje na Grbavici ipak zaslužuje da mu se posveti nekoliko rečenica.


Kao da nije dosta što je Belgija ionako moćnija reprezentacija, već je selekcija BiH imala dodatni kamen oko vrata upravo u trilingu arbitara koje je predvodio William Collum.


U situacijama kada je, barem po vrlo preciznim propisima, morao svirati drugi žuti karton Yannicku Carrascu, odnosno Thomasu Meunieru, škotski arbitar se jednostavno napravio lud i dosudio tek faul za BiH. Podsjećamo, eklatantan primjer sudijskih propusta je upravo Carrascov faul nad Đumićem, kada je bh. stopera Belgijanac sa obje ruke vukao za dres, ali svejedno nije dobio drugi žuti karton i isključenje.


Također, kao što je i komentator BHT1 Velid Spaho primijetio, gotovo sve dileme koje su se rodile u takozvanim “pola-pola” situacijama, Collum je presuđivao u korist Belgije.


Sjećate li se, recimo, igranja rukom Michyja Batshuayija u našem šesnaestercu ili kada pomoćni sudija ne signalizira da je lopta izašla, a glavni arbitar svejedno svira korner za goste? 


Bilo je toga još, ali u UEFA-i se ionako niko neće ni počešati, jer igrali smo protiv Belgije, koja je, očito, morala pobijediti. I koja bi vjerovatno pobijedila i bez sudijskog vjetra u leđa. Problem je samo što ovaj poraz djeluje bljutavije uz tako perfidna potkradanja.


Williamu Collumu, ako ništa drugo, barem možemo poželjeti jednu stvar. Da ga više nikad ne vidimo ni na Grbavici, ni na bilo kojem drugom bh. terenu…

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook