FOTO/ NI JESEN VIŠE NE LIČI NA SEBE

Nevjerovatni prizori sa sarajevskih planina, a tek početak oktobra: Snijeg do koljena, a temperature ispod nule

Hronika07.10.17, 19:39h

Nevjerovatni prizori sa sarajevskih planina, a tek početak oktobra: Snijeg do koljena, a temperature ispod nule
Drugog dana vikenda očekuje se poboljšanje vremenskih prilika. U nedjelju u jutarnjim satima u Hercegovini, na istoku i sjeveroistoku Bosne pretežno sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje. U ostatku BiH pretežno oblačno

 

 

Iako je tek rana jesen, na sarajevskim planinama sinoć i jutros je zabilježen prvi ovosezonski snijeg, prenosi Anadolu Agency (AA).


Na Jahorini je zabilježena visina snježnog prekrivača preko deset centimetara i temperatura od jednog stepena Celzijusa iznad nule. Slična situacija je zabilježena i na Bjelašnici, s tim što je na ovoj olimpijskoj planini prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FMZ BiH) u 13 sati temperatura iznosila minus tri stepena Clezijusa.


Iz FMZ BiH najavljuju da će tokom dana u Bosni, ipak, doći do postepenog smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini do razvedravanja. Današnje dnevne temperature kretale su se od sedam do 14, a na jugu zemlje od 15 do 19 stepeni Celzijusa.


Drugog dana vikenda očekuje se poboljšanje vremenskih prilika. U nedjelju u jutarnjim satima u Hercegovini, na istoku i sjeveroistoku Bosne pretežno sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje. U ostatku BiH pretežno oblačno. 

 

Prema kraju dana i u večernjim satima smanjenje oblačnosti. Poslije podne ili u večernjim satima ponegdje u centralnim i sjevernim područjima Bosne je moguća slaba kiša ili rosulja. Jutarnje temperature od jedan do sedam, na planinama do minus dva, na jugu od osam do 11, a dnevne od 12 do 18, na jugu do 21 stepen Celzijusa.


Iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK) kažu da je danas na dionicama u višim planinskim predjelima srednje i istočne Bosne moguć nailazak na raskvašen snijeg na kolovozu, pa vozače pozivaju na pojačan oprez. Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar ili vlažan. U zapadnim krajevima, vozače upozoravaju na mjestimično jake udare vjetra.

 

(Anadolija ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook