Otvoreno pismo Vladi KS, Ministarstvu saobraćaja KS i GRAS-u

Hadžibajrić i Pušina: Zahtijevamo rješavanje problema gradskog saobraćaja! Nama nisu na raspolaganju tramvaji, trolejbusi...

Hronika05.10.17, 20:16h

Hadžibajrić i Pušina: Zahtijevamo rješavanje problema gradskog saobraćaja! Nama nisu na raspolaganju tramvaji, trolejbusi...
Stanovnici starogradskih naselja Širokača, Komatin, Mahmutovac, Jarčedoli, Mošćanica, Vratnik, Hladivode i drugih, niz godina ispaštaju zbog stanja u preduzeću Gras

 

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina uputili su Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu saobraćaja KS i upravi preduzeća GRAS, otvoreno pismo u kojem zahtijevaju rješavanje problema gradskog saobraćaja u ovoj općini.

 

U pismu se pored ostalog navodi da se u općini Stari Grad Sarajevo već godinama ne odvija redovan gradski prijevoz na linijama koje saobraćaju u padinskim dijelovima.

 

- Stanovnici starogradskih naselja Širokača, Komatin, Mahmutovac, Jarčedoli, Mošćanica, Vratnik, Hladivode i drugih, niz godina ispaštaju zbog stanja u preduzeću Gras: neispravnosti vozila, nedostatka rezervnih dijelova, nesposobnosti uprave preduzeća, ali i svih ostalih nadležnih, da riješe ovaj problem - kaže se u pismu.

 

Ističu da su građani Starog Grada prinuđeni pješačiti na ogromnim udaljenostima, koristiti privatna vozila ili usluge taksi firmi da bi mogli na vrijeme stići na posao, školu, fakultet...

 

Za razliku od ostalih dijelova Sarajeva, obrazlaže se u pismu, Stari Grad je specifičan po svojoj konfiguraciji i „jedini način gradskog prijevoza za naše građane je kombi vozilima, jer za razliku od ostalih građana, nama nisu na raspolaganju tramvaji, trolejbusi ili komercijalne linije“.

 

Općina Stari Grad je u više navrata pokušala riješiti ovaj problem, te su kupovali rezervne dijelove za vozila, gume, održali niz sastanaka i uputili brojne urgencije, ali da su na svaki zahtjev i pokušaj dobijali obećanja koja nikada nisu ispunjena.

 

Na kraju, bili su spremni finansirati kupovinu šest vozila za što su planirana sredstva u budžetu za 2017. godinu, te provedena tenderska procedura, koja je kasnije poništena.

 

- Uime naših građana, po ko zna koji put pozivamo vas da riješite problem. Osigurajte našim građanima prijevoz u padinskim dijelovima. Omogućite im uvjete za život dostojne svakog čovjeka koji živi u XXI vijeku - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Stari Grad.

 

(FENA/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook