jučer organizovana peticija protiv gradnje

Ajnadžić: Nema govora ni o višespratnici ni o tržnom centru na području Hastahane

Hronika05.10.17, 09:19h

Ajnadžić: Nema govora ni o višespratnici ni o tržnom centru na području Hastahane
"Sasvim jasno, glasno, da potvrdim činjenicu i odlučnost da neće biti višespratnica, ni tržni centar. To nije moja želja, niti moje opštinske administracije", izjavio je Ajnadžić

 

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar gostujući u programu N1 potvrdio je da se na lokalitetu parka Hastahana neće graditi nikakva višespratnica niti tržni centar.

 

On je u Novom danu kazao da želi razgovarati o ovom važnom pitanju.

 

"Sasvim jasno, glasno, da potvrdim činjenicu i odlučnost da neće biti višespratnica, ni tržni centar. To nije moja želja, niti moje opštinske administracije", izjavio je Ajnadžić.

 

Na sjednici OV Centar Sarajevo održanoj 29. septembra većinom glasova usvojena je izmjena Regulacionog plana "Gradski centar Marijin Dvor" kojim se mijenja namjena za lokalitet Hastahana.

 

U Odluci o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana "Gradski centar Marijin dvor" navodi se da je lokalitet bivšeg objekta Hastahana na Marijin Dvoru, kao vrijedan neizgrađen prostor u centru Grada, ima prostornih mogućnosti za gradnju reprezentativnog objekta.

 

"Pokrenuta je priča pripreme i izmjene, to je usvojeno. Muzej opsade je bio prvi plan. Proces je počeo. Želim naglasiti, pismo koje smo dobili od partnera FAMA, Suade Kapić - stoji da je FAMA zaustavila projekat, što znači da odustaju od ralizacije", kazao je Ajnadžić.

 

Nakon toga, pominjala se zgrada od šest spratova, što je Ajnadžić demantovao.

 

"To su špekulacije. Ima veliki broj dezinformacija i politizira se to. Dobro je da razgovaramo na ovu temu. Ovaj dokument je usvojilo vijeće. Na sjednici vijeća počela je rasprava, diskutovali smo i došli su prijedlozi koji su se učinili prihvatljivim. Prijen svega od Mire Lazovića i Igora Stojanovića. U konačnici, definisane su smjernice, koje sam ja sa svojom stručnom službom donio, koja predviđa da se na ovom prostoru može obezbijediti zgrada, ne veća od 3.000 kvadrata, jedan sprat", izjavio je.

 

Muzej opsade, koji je bio prvi plan, zauzimao bi dva puta više, kazao je Ajnadžić.

 

"U smjernicama sam rekao da onaj ko je nosilac plana, to treba podrazumijevati smještaj poslovnih, kulturnih, ugostiteljskih sadržaja, koji su nestambene namjere. Ovo je pristup izradi plana, i prvobitno sam pozvao sve subjekte da učestvuju", kazao je prvi čovjek Centra.

 

Odgovarajući na optužbe opozicije, Ajnadžić je kazao da proces razvoja lokalne zajednice ne može zaustaviti predizborna kampanja, te im je poručio da to što oni govore su "krivi navodi".

 

"Zbog zahtjeva kluba SDP-a, htio sam da se sjednica prekine, da ugradim prijedloge koji su predložili Stojanović i Miro Lazović. Upućujem javni poziv arhitektama da daju komentar", kazao je.

 

Šta je sa tržnim centrima na drugim površinama?

 

"Nema govora o tržnom centru na području Hastahane i višespratnici. Novina je, treba da budu tri etaže podzemne garaže. Procedura je pokrenuta da to bude Trg akademika Nijaza Durakovića, a na kompletnom trgu treba biti sadržaj interesantan zan mlađi naraštaj".

 

Na koncu je kazao: "Tržnih centara je dovoljno u centru Sarajeva. Ako je peticija da se ne gradi tržni centar, pozivam kolege iz SDP-a da mi dođu, da potpišem peticiju". 

 

Podsjećamo, ispred SDP-a jučer je organizovano potpisivanje peticije protiv gradnje tržnog centra na području Hastahane.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook