NAPAD NA JEDINU TEMELJNU HRVATSKU INSTITUCIJU SA SJEDIŠTEM U BiH

Pisma podrške Franji Topiću brojnih podružnica HKD Napredak iz Hrvatske

Front04.10.17, 18:36h

Pisma podrške Franji Topiću brojnih podružnica HKD Napredak iz Hrvatske
Upućeni tvrde da se radi o smišljenom napadu iz Zagreba radi preuzimanja imovine HKD Napredak, koji je jedina temeljna nacionalna institucija Hrvata sa sjedištem u BiH, a ne u Hrvatskoj. Ali i brojne podružnice ovoga nacionalnog društva u Hrvatskoj stale su na stranu Fanje Topića, koji već preko 20 godina vrlo uspješno vodi ovo kulturno društvo

 

Izvještajna skupština zagrebačke podružnice Hrvatskoga kulturnog društva (HKD) Napredak dala je punu podršku Upravnom odboru tog društva na čelu s predsjednikom Tomislavom Dubravcem te zatražila ostavku predsjednika HKD Napredak Sarajevo Franje Topića.

 

Upućeni tvrde da se radi o smišljenom napadu iz Zagreba radi preuzimanja imovine HKD Napredak, koji je jedina temeljna nacionalna institucija Hrvata sa sjedištem u BiH, a ne u Hrvatskoj. Ali brojne podružnice ovoga nacionalnog društva u Hrvatskoj stale su na stranu Fanje Topića, koji već preko 20 godina vrlo uspješno vodi ovo kulturno društvo.

 

Evo šta pišu o svemu podružnice "Napretka" iz Knina, Splita i Zadra:

 

KNIN

Poštovani gospodine Topiću,

obraćamo Vam se kao predsjedniku Središnje uprave HKD Napredak, a vezano za dopis od strane HKD Napredak – Zagreb, gdje Vas se od strane istih proziva za nečasne radnje kao predsjednika Društva. Sve navedeno smatramo neutemeljenim, jer svake godine na redovnim sjednicama Skupštine društva razmatraju se izvješća o radu kao i financijska izvješća Središnjice i njenih podružnica.

Navedena izvješća su javna i transparentna te se ista nakon provedene rasprave i usvajaju. U tim raspravama mogu sudjelovati svi, pa tako i kolege iz Zagreba. Koliko je nama poznato nikada se nije dogodilo da su izvješća ne prihvaćena i da je bilo od strane bilo koga ukazivanja na nepravilnosti i malverzacije u radu.

Na kraju, u ime svih članova podružnice HKD Napredak Knin izražavamo Vam punu potporu u radu i daljnjem djelovanju, jer politikantstvo ne vodi napretku Društva. Mišljenja srno da sve navedene insinuacije treba otkloniti u skladu sa Statutom Društva i mjerodavnim Zakonima utvrditi sve relevantne činjenice u vezi s navedenim informacijama, te sankcionirati sve one koji na ovaj način štete ugledu Društva i svim njegovim članovima.

S poštovanjem, Tomislav Vrdoljak

 

napredak-podruznica-knin

 

ZADAR

Poštovani,

Preteći medijske natpise i prepisku između HKD Napredak i glavne podružnice HKD Napretka u Zagrebu, kao predsjednik HKD Napredak – Zadar, dajem vam svu potporu u zaštiti ugleda i interesa Napretka kao velike obitelji koje smo i mi članovi već 23 godine. Predsjednik prof. Topić i članovi Središnje uprave u ovom i ranijim sastavima svojim su radom i nastojanjima pozicionirali Napredak u nezaobilazan čimbenik na kulturnoj, prosvjetnoj i humanitarnoj karti Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja gdje djeluju naše podružnice. Svako unošenje razdora, a pogotovo ako ono dolazi iznutra, ne samo da šteti ugledu Napretka, već nas slabi u svim plemenitim nastojanjima zbog kojih i jesmo Napretkovci. Poštovana gospodo, stoga još jednom primite izraze solidarnosti i potpore. Uz pozdrave,

 

dr. sc. Ante Gverić, predsjednik, v.r.

 

napredak-zadar

 

napredak-split

 

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook