Jedan od najznačajnijih bh. kompozitora

Legendarni gitarist 'Indexa' Bodo Kovačević dobio spomen-ploču u rodnom gradu

Kultura & Mediji03.10.17, 12:26h

 Legendarni gitarist 'Indexa' Bodo Kovačević dobio spomen-ploču u rodnom gradu
Želimir Altarac Čičak, koji je imao priliku blisko sarađivati s Bodom, kazao je da se u Sarajevu konačno počinju poštovati vrijednosti umjetnika koji su činili ovaj grad

 

Legendarni gitarist "Indexa" i jedan od najznačajnijih kompozitora bh. muzičke scene Slobodan Bodo Kovačević danas je dobio spomen-ploču na zidu svoje rodne kuće u sarajevskoj ulici Hamze Hume.

 

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je tokom otkrivanja ploče izrazio duboko poštovanje prema liku i djelu ovog muzičara te poručio da je ovo gesta kojom se želi staviti značajan pečat na značenje ovog čovjeka na umjetničkoj sceni.

 

- Mala ploča govori sve o velikom čovjeku - zaključio je Ajnadžić.

 

Želimir Altarac Čičak, koji je imao priliku blisko sarađivati s Bodom, kazao je da se u Sarajevu konačno počinju poštovati vrijednosti umjetnika koji su činili ovaj grad.

 

- Grad ne čine zgrade već ljudi, a posebno oni koji ostavljaju  trag iza sebe. Jedan od takvih ljudi je upravo Bodo Kovačević - poručio je.

 

Slobodan Bodo Kovačević postao je gitarist grupe "Indexi" 1965. godine. Bio je najbolji autor u ovoj grupi, potpisujući mnoge od njihovih najznačajnijih pjesama. Njegove najslavnije muzičke teme su Plima, Negdje na kraju u zatišju, Modra rijeka, Balada te  Svijet u kome živim.

 

Radio je intenzivno i za druge izvođače kao što je Josipa Lisac te je komponirao teme za ceremoniju ZOI Sarajevo '84. Dobio je Šestoaprilsku nagrada grada Sarajeva i estradnu nagradu Jugoslavije.

 

Preminuo je 22. aprila 2004. godine u Sarajevu.

 

(Fena, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook