Srđan Puhalo/ 'Jesmo ubijali, ali nismo bili zvijeri'

Kako je 51 bošnjačkom i hrvatskom tijelu bez svoje glave? Da li će vlasti RS pomoći 51 glavi da se pronađu i spoje?


02.10.17, 11:20h

 

Frontal.ba

 

Da li znate ko su Momir Mitrović, Predrag Knežević i Gojko Vujičić?

 

To su vojnici Republike Srpske koji su ubijeni na planini Ozren, od strane mudžahedina, kojima su odsječene glave da bi se pokazivale drugim zarobljenim Srbima, a potom su se glavosječe trijumfalno fotografisale sa njima.

 

Te fotografije se često pojavljuju na društvenim mrežama, pogotovo među Srbima, i kroz vrijeme se interpretiraju na različite načine. Za jedne to je dokaz šta se dogodilo Srbima u BiH, da se nisu suprotstavili Aliji Izetbegoviću. Za druge je to dokaz da je islam agresivna i nasilna religija, dok treći to vide kao dokaz da su Srbi još 90-ih godina prošlog vijeka prepoznali opasnost od islamskog radikalizma i sami krenuli u odbranu zapadnih, hrišćanskih, evropskih vrijednosti.

 

Srpskim nacionalistima i ljubiteljima ratnih zločinaca te fotografije su jedan od krunskih dokaza da su se Srbi, ostavljeni od svih i prepušteni sami sebi, već tada borili protiv sila zla

 

Kada pogledate fotografije odsječenih glava srpskih vojnika naprosto zanijemite. Sve ostalo što se dešavalo u ratu postaje nevažno i beznačajno naspram toga. 

 

Srpskim nacionalistima i ljubiteljima ratnih zločinaca te fotografije su jedan od krunskih dokaza da su se Srbi, ostavljeni od svih i prepušteni sami sebi, već tada borili protiv sila zla. Ovi nacionalisti u kravatama, što o ratu uče od roditelja, komšija, RTRS-a i Lazanskog će priznati da jeste bilo srpskih zločina, ali nije bilo takvih zvjerstava, što je po njima dokaz naše civilizacijske superiornosti.

 

Mi jesmo ubijali, ali nismo bili zvijeri.

 

Onda neki dan u medijima iz Federacije BiH, jer takve vijesti ne možete naći u medijima Republike Srpske, naletih na jednu vijest koja je bila toliko morbidna da me je natjerala da sve ovo pišem.

 

Ono što je privuklo moju pažnju je sledeća činjenica „Ekshumacija žrtava iz masovne grobnice Korićanske stijene, u kojoj je pronađeno 137 posmrtnih ostataka, među kojima 86 lobanja“

 

Elem, 23. avgusta na teritoriji Korićanskih stijena pronađena je masovna grobnica sa tijelima preko stotinu Bošnjaka i Hrvata ubijenih 1992. godine. Znači 25 godina nakon zločina, nađena su njihova tijela. Pošto masovne grobnice u Bosni i Hercegovini odavno više nisu vijest, na to smo se navikli, toliko dobro da ih najčešće više i ne konstatujemo. 
Ono što je privuklo moju pažnju je sledeća činjenica „Ekshumacija žrtava iz masovne grobnice Korićanske stijene, u kojoj je pronađeno 137 posmrtnih ostataka, među kojima 86 lobanja“.

 

• Gdje se nalaze 51 bošnjačka i hrvatska glava?
• Šta se desilo da se 51 bošnjačka i hrvatska glava odvoje od svog bošnjačkog i hrvatskog tijela?
• Kako je 51 bošnjačkom i hrvatskom tijelu bez svoje glave?
• Da li će vlasti Republike Srpske pomoći 51 bošnjačkoj i hrvatskoj glavi da se pronađu i spoje?

 

 Možda to nije važno obezglavljenim mrtvima, ali nama živima to mora biti i te kako važno.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(Frontal.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/aš)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook