DRUGA STRANA SKANDALA U BH. VRTIĆU

Oglasila se vaspitačica koja je optužena da je tjerala djecu da goli čiste toalet: Evo šta je istina...

Hronika30.09.17, 17:29h

Oglasila se vaspitačica koja je optužena da je tjerala djecu da goli čiste toalet: Evo šta je istina...
- Sin mi je rekao da ih je odgajateljica natjerala da goli čiste ono što su uprljali. Nisu im oprali ruke, niti obukli čistu odjeću, što je ponižavanje djece - rekao je otac jednog od dječaka

 

 


Vrtić "Larisa Šugić" iz Kotor-Varoši pokrenuo je disciplinski postupak protiv odgajateljice Slavice Lujić, nakon što su mediji objavili da je natjerala dva petogodišnjaka da nagi čiste toalet! 


Pozivajući se na izjavu Dragana Đekanovića, oca jednog od dječaka, neki mediji su naveli da su mališani goli čistili toalet kao kaznu za to što su mokrili pored wc-šolje.


- Sin mi je rekao da ih je odgajateljica natjerala da goli čiste ono što su uprljali. Nisu im oprali ruke, niti obukli čistu odjeću, što je ponižavanje djece - rekao je Đekanović. 


Slavica Lujić je u razgvooru za Novosti rekla da je sve to potpuna izmišljotina i da takvu kaznu nikada nije izrekla. 

 

- Pozivam sve stručnjake iz ove branše da dođu kod nas u vrtić, da to istraže i otkriju istinu. Radilo se o tome da su dječaci piškili jedan po drugome i normalno je da sam im rekla da skinu mokri veš, da se presvuku i očiste. Dakle, svakodnevna situacija koju je neko izvukao iz konteksta i prezentovao na negativan način - kaže Lujić.


Ona tvrdi da nikada djecu ne bi tjerala da čiste toalet i da se time bave čistačice iz ustanove. 


- Tog oca uopšte ne poznajem, a s majkom dječaka sam se dogovorila da ćemo o tome razgovarati individualno - kaže Lujić. 


Milan Tepić, v. d. direktora vrtića, kaže da je cijela priča tendenciozno predstavljena, ali je ipak pokrenuo disciplinski postupak, kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost odgajateljice. 


- U dva navrata sam razgovarao s roditeljima i odgajateljicama grupe. Roditeljima sam predložio da, ako ne mogu međusobno da riješe problem, pokrenemo disciplinski postupak protiv odgajateljice i oni su rekli da nema potrebe za tim. I pored njihovog protivljenja, odgajateljicu sam poslao na godišnji odmor i pokrenuo postupak, jer nam je svima stalo do istine - rekao je Tepić. 


On kaže da je ona demantirala izricanje tako skandalozne kazne. Pojasnio je i da nije tačno da je ocu jednog od dječaka rekao da je to bila "normalna vaspitna mjera". 


Dragan Đekanović, otac jednog od dječaka, juče nije odgovarao na pozive iz "Novosti".


Inspekcijska kontrola


U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su obaviješteni o cijelom slučaju.


- Zatražit ćemo potpunu informaciju od rukovodstva vrtića, kad se izvrši inspekcijska kontrola kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo. Poslije toga ćemo adekvatno reagirati - rekla je Branka Rogač, portparol ministarstva. 

 

(Novosti/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook