Neodgovoran odnos SDA prema javnosti

SBB tvrdi: FTV-om upravlja SDA, jedan član UO FTV-a sam donosi odluke

Hronika29.09.17, 13:06h

SBB tvrdi: FTV-om upravlja SDA,  jedan član UO FTV-a sam donosi  odluke
Jedini član koji još uvijek sjedi u ovom tijelu je Goran Samardžić iz reda ostalih kojem je mandat istekao 10.06.2013. godine, ali koji i više od četiri godine kasnije prima naknadu i sam donosi sve odluke ispred Upravnog odbora, saopćeno je iz SBB-a

 

Već duže od tri godine Upravni odbor Federalne televizije (FTV) broji samo jednog, od zakonom propisana četiri člana. Ostala tri člana su podnijeli neopozive ostavke i to: Kadrija Hodžić iz reda Bošnjaka još 28.11.2012., Igor Soldo iz reda Hrvata 04.06.2013., te Radenko Udovičić iz reda Srba 26.08.2014. godine. Jedini član koji još uvijek sjedi u ovom tijelu je Goran Samardžić iz reda ostalih kojem je mandat istekao 10.06.2013. godine, ali koji i više od četiri godine kasnije prima naknadu i sam donosi sve odluke ispred Upravnog odbora, saopćeno je iz SBB-a. 

 

U saopćenju se navodi da je u revizorskom izvještaju FTV za 2015. godinu  navedeno: „Uvidom u zapisnike sa sjednica Upravnog odbora u toku 2015. godine utvrdili smo da je sjednicama Upravnog Odbora u toku 2015. godine prisustvovao Goran Samardžić.“ Prema istom revizorskom izvještaju, Džemal Šabić je za generalnog direktora FTV „imenovan 18.08.2008. godine na period od 5 godina,“ a revizori također navode: „Skrećemo pažnju na činjenicu da je generalnom direktoru manadat istekao u augustu 2013. godine te da nakon tog perioda Upravni odbor nije imenovao generalnog direktora“.

 

'Iz ovoga je očito da FTV-om upravlja jedan dio SDA koji ne želi da ta institucija i njen osnivač rade prema svojim zakonskim obavezama. Identična situacija postoji i po pitanju Nezavisnog odbora FUP-a, te izbjegavanja održavanja sjednica Nadzornog odbora Razvojne Banke. Ovakvo neodgovoran odnos prema građanima, javnim sredstvima i institucijama države moguć je samo u najtvrdokornijim autoritarnim režimima, u kom pravcu Bosnu i Hercegovinu sve otvorenije pokušava da vodi g. Bakir Izetbegović. Stoga podcrtavamo da SBB uopće ne traži „svog člana“ Upravnog odbora, kako Izetbegović navodi, već isključivo insistiramo da Parlament FBiH koji je i osnivač FTV-a, uradi zakonom predviđenu obavezu, te konačno imenuje Upravni odbor FTV u punom sastavu, kao i da sve druge institucije ove države budu konstituisane u skladu sa zakonom', stoji u saopćenju SBB-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook