završena hitna sjednica

Konaković: Preuzimam odgovornost za predložene mjere rješenja problema u ViK-u

Hronika28.09.17, 17:52h

Konaković: Preuzimam odgovornost za predložene mjere rješenja problema u ViK-u
Nek su zastupnici izrazili sumnju u njihovu provodivost, te nije preciziran period provođenja, a zastupnik Mirsad Pindžo smatra da zaključci i mjere koje je Vlada KS predložila, nisu precizirani

 

U nastavku hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici Skupštine KS su na prijedlog premijera Elmedina Konakovića, preformulirali poduzete mjere u 'informaciju', te su primili k znanju informaciju o rješavanju problema u vodosnabdijevanju Kantona, odnosno, problemima KJKP Vodovod i Kanalizacija.

 

Nek su zastupnici izrazili sumnju u njihovu provodivost, te nije preciziran period provođenja, a zastupnik Mirsad Pindžo smatra da zaključci i mjere koje je Vlada KS predložila, nisu precizirani.

 

- Ovo su 'inšallah' zaključci, jer nemaju efekata - kazao je Mirsad Pindžo te pojasnio da nije preciziran period mjera, te nije urađen dugoročni projekt, a kada je tehnička oprema u pitanju, onda treba precizno navesti koja, koliko, šta.

 

Zastupnik Semir Halilović je postavio konkretno pitanje ko preuzima odgovornost za provođenje mjera, postoji li okvirni period provođenja, te predložio da se odmah izvrši naplata od 'neplatiša'.

 

Zastupnik Safet Mešanović smatra da „ako se ovo javno preduzeće ne restruktuira iz korijena, od ove priče neće biti ništa ukoliko ih se ne natjera na rad“.

 

- Sredstva se mogu naći, ali treba promijeniti mentalni sklop u javnim preduzećima - smatra on.

 

Premijer KS Elmedin Konaković je odgovorio na brojne kritike zastupnika, te kazao da je Vlada uvijek prihvatala konstruktivna mišljenja zastupnika, ali da ih danas nije bilo.

 

Stoga je predložio da se preformuliraju 'zaključci' u  'informaciju', čime bi se, kako je kazao, izbjegla veća odgovornost zastupnika.

 

Pozvao je zastupnnike da predlažu stručne ljude u javnim preduzećima, te imena dostave Vladi KS.

 

- Istinski vjerujem da ovim mjerama, ali i s ovim ljudima, efekti će se vidjeti i prvih dana. Stavljam političku karijeru na kocku, ali s tim nemam problema. Preuzimam punu odgovornost za sve procese koje poduzimamo i ne tražim ni od koga da tu odgovornost podijeli samnom - zaključio je Konaković, te zahvalioo zastupnicima na korektnim diskusijama.

 

Na kraju današnje sjednice zastupnici su ipak primili k znanju Informaciju o poduzetim mjerama za rješavanje problema vodosnabdijevanja, odnosno ViK-a.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook