stravična priča potresa region

Ovo znamo samo ti, Bog i ja: Sveštenik napio 15-godišnjaka pa ga silovao... Nesretni dječak pokušao se ubiti!

Hronika28.09.17, 16:05h

Ovo znamo samo ti, Bog i ja: Sveštenik napio 15-godišnjaka pa ga silovao... Nesretni dječak pokušao se ubiti!
Nakon što je dječaku ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja, sveštenik je otišao u kupaonicu za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet

 

 

 

 

Zbog silovanja tada 15-godišnjeg dječaka, 42-godišnji sveštenik s područja Slavonije i Baranje osuđen je na godinu dana zatvora, zamijenjeno za 730 sati društveno korisnog rada.

 

Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, a u presudi je navedeno da rok u kojem će sveštenik izvršiti kaznu ne može biti kraći od jednog mjeseca ni duži od dvije godine, računajući od početka izvršavanja kazne, piše Glas Slavonije.


Sveštenik je u optužnici terećen da je u noći između 5. i 6. januara 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje.


Nakon što je dječaku ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja, sveštenik je otišao u kupaonicu za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet gdje je legao na njega i bez dječakove privole silovao ga.


Kako navodi Glas Slavonije, sveštenik je te večeri dočekao dječaka u “bademantilu”, nutkao pivom dok su gledali utakmicu i tražio da ga izmasira, a potom i silovao.

 

Nakon ovog strašnog događaja dječak se pokušao ubiti, a istražiteljima je žrtva ispričala da je nakon što ga je silovao, sveštenik rekao: “To znamo samo ti, Bog i ja.”


I prije događaja koji se spominje u optužnici, sveštenik se navodno “trljao” o dječaka, koji je bio ministrant, kada su bili nasamo, piše Glas Slavonije.


Optuženi je sveštenik na sudu tvrdio da nije kriv te da je dječak njega proganjao i poljubio ga, no da ga je on odbio. Sud u to nije povjerovao.


Dvije godine nakon ovog događaja sveštenik se navodno ispričao žrtvi.


Majka dječaka o svemu je obavijestila biskupiju, nakon što je sin ispričao što mu se dogodilo. Zbog toga je kao svjedok pozvan i visokopozicionirani sveštenik, koji je potvrdio da mu je majka došla u crkveni ured i poručila kako smatra neprimjerenim druženje između svog sina i spomenutog sveštenika, no da nije spominjala nikakve seksualne odnose.

Iako je nepravomoćno osuđeni sveštenik u međuvremenu promijenio nekoliko župa, iz biskupije je objašnjeno kako njegov premještaj nema nikakve veze s prijavom majke žrtve, već s redovitim premještajima sveštenika.


“Nije uobičajeno da sveštenici primaju u svoje prostorije ministrante, ali to nije zabranjeno”, posvjedočio je svjedok iz biskupije.


SLUČAJ PRIJAVLJEN TEK 2013. GODINE


Žrtva, sada 30-godišnjak, ispričao je na sudu preko audiovideouređaja da je prijavio seksualno zlostavljanje sveštenika tek 2013. godine jer je tek tada doista shvatio što se dogodilo.


Naveo je i da su se on i sveštenik prestali viđati 2011. godine, a prijavio ga je jer mu je bilo teško. Priznao je da je preko prijatelja prijetio svešteniku jer mu je želio pokazati što je učinio. Dodao je i da se ne radi ni o kakvoj osveti.

 

(Glas Slavonije/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook