Nakon najave o otvaranju Muzeja 'Mersad Berber'

Ensar Berber, sin velikog bh. slikara: Hvala Sarajevu, mojem ocu je ukazana velika čast

Kultura28.09.17, 08:57h

Ensar Berber, sin velikog bh. slikara: Hvala Sarajevu, mojem ocu je ukazana velika čast
Na ovaj način bi se stalno prezentirala i učinila dostupnim javnosti djela velikana Berbera

 

Galerist Ensar Berber, koji  brine o bogatoj likovnoj ostavštini svog oca, jednog od najznačajnijih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika ikada, Mersada Berbera, emotivno je dočekao jučerašnju odluku Gradskog vijeća Sarajeva koje je dalo prethodnu saglasnost za zaključivanje ugovora o zakupu poslovnih prostora sa Općinom Stari Grad Sarajevo, a radi uspostave  Muzeja „Mersad Berber“, odnosno stalne postavke "Galerije Berber", javlja bh. informativni servis INS.

 

Na ovaj način bi se stalno prezentirala i učinila dostupnim javnosti djela velikana  Berbera.

 

"Odlukom Gradskog vijeća ukazana je velika čast mojem Rahmetli Ocu da sa svojim slikama kroz "Muzej Mersad Berber" konačno doživi svoje trajno prisustvo u gradu i državi iz koje dolazi. Obitelj Berber kroz Fondaciju Mersad Berber preuzima ulogu da kroz budući "MUZEJ MERSAD BERBER" prezentira javnosti veliki opus iz svog privatnog fundusa i na taj način ostavštinu da sačuva intaktnom“, kaže Berber.

 

On se na poseban način zahvalio Sarajevu i onima koji ga vode:

 

„U ime obitelji Berber, želim zahvaliti gradonačelniku, gospodinu Abdulahu Skaki na inicijativi i ustrajnosti u sprovođenju ove zamisli, načelniku Općine Stari Grad, gospodinu Ibrahimu Hadžibajriću na iskazanoj kooperativnosti u iznalaženju adekvatnog prostora, a gradskim vijećnicima na prihvaćanju prijedloga. Koristim ovu prigodu da još jednom zahvalim članu Predsjedništva BiH, gospodinu Bakiru Izetbegoviću na velikoj potpori i pokroviteljstvu netom završene retrospektivne izložbe u Vijećnici", istakao je Berber za INS.

 

Berber je podsjetio da će se 8. oktobra navršiti pet godina od Berberovog preseljenja na Ahiret.

 

„Ovo je jedna lijepa i pozitivna vijest koja dolazi iz Sarajeva, uz već uspješno okončanu izložbu u Vijećnici koju je u dva mjeseca vidjelo 22,000 posjetitelja“, naglasio je Enesar Berber.

 

Pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u julu je održana Prva posthumna retrospektivna izložba Mersada Berbera - "Alegorija Bosne", koja je u javnosti ocijenjena kao kulturni događaj godine.

 

Odlukom o uspostavi Muzeja „Mersad Berber“ načinjen je veoma značajan potez kako bi Bosna i Hercegovina, poslije 50 godina, i na ovaj način, zahvalila velikom umjetniku i čovjeku Mersadu Berberu za neizmjernu ljubav koju joj je poklanjao, veličajući njezino ime diljem svijeta.

 

(ins.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook