rezultati istrage pokazali

Rekonstrukcija nesreće u Ilijašu u kojoj je poginuo Amir Alić: Šta se dešavalo na cesti prije i nakon strahovitog udara?

Hronika28.09.17, 00:17h

Rekonstrukcija nesreće u Ilijašu u kojoj je poginuo Amir Alić: Šta se dešavalo na cesti prije i nakon strahovitog udara?
Mladići su Audijem A8 iz Sarajeva krenuli za Zenicu. Zbog obustave saobraćaja u mjestu Jelina kod Zenice, gdje se ranije dogodila saobraćajna nesreća, mladići su se odlučili vratiti u Sarajevo, a za volan je sjeo Hadžihaskić...

 

 

Ferid Hadžihaskić (22), koji je strahovitom brzinom vozio Audi A8 dionicom brze ceste Ilijaš - Visoko, kada je došlo do stravične saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio njegov prijatelj Amir Alić (24), uhapšen je prekjučer oko 20 sati, nakon saniranja lakših povreda u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". On se, prema policijskim informacijama, sumnjiči za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.


Avaz donos rekonstrukciju ove stravične nesreće...

 

ilijas-rekonstrukcija-nesrece


Naređena vještačenja 


Pripadnici Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS tokom uviđaja kojem je prisustvovao i vještak saobraćajne struke sačinili su skicu lica mjesta s putanjom kretanja Audija te su prikupili i ostale tragove da bi rekonstruirali saobraćajnu nesreću.  Ekspert za cestovni saobraćaj i stalni sudski vještak Ševal Kovačević prekjučer je bio na mjestu tragedije. 


Prema prvim rezultatima istrage, primarni uzrok saobraćajne nesreće je enormna brzina, od oko 150 kilometara na sat, uz nepažnju vozača. 


- Došlo je do naleta desne strane Audija A8 na zaštitni zid mosta. Od siline udara desna strana je otkinuta, a onda se vozilo prepolovilo. Nastradali je tom prilikom ispao iz Audija. Iza njih se kretao crni Audi, u koji je udarila jedna polovica Audija u kojem se nalazio stradali. Ne možemo tvrditi da se radilo o mokroj i klizavoj cesti, već o nepažnji učesnika. Moramo shvatiti da promjene vremena utječu i na mlađe i starije osobe - kaže Kovačević.


Pokušaj reanimacije 


Mladići su Audijem A8 (A48-E-050) iz Sarajeva krenuli za Zenicu. Zbog obustave saobraćaja u mjestu Jelina kod Zenice, gdje se ranije dogodila saobraćajna nesreća, mladići su se odlučili vratiti u Sarajevo, a za volan je sjeo Hadžihaskić. 


Pri povratku u Ljubinićima kod Ilijaša došlo je do strahovitog udara u zaštitni zid na mostu na rijeci Bosni, koji je bio koban za Alića. Njihov Audi se prepolovio te su otpali dijelovi udarili u Audi A5 (T15-J-015), kojim je upravljala H. S. (38) iz Zavidovića. Alića, koji je ispao iz vozila, pokušali su reanimirati ostali učesnici u saobraćaju koji su se tu zatekli, no bezuspješno, njegovo tijelo prevezeno je u prosekturu Bare, gdje će biti obavljena obdukcija. 


Bomba na putu  


Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević je podvukao da vožnja na autoputu zahtijeva maksimalnu pažnju i odgovornost te da vozilo koje se kreće brzinom od oko 150 kilometara na sat predstavlja bombu na putu. 

 

- Nema tog automobila koje će ostati cijelo pri toj brzini kretanja, tačnije 42 metra u sekundi. Nema šanse da se neko može skloniti na cesti pri toj brzini - zaključio je Kovačević.

 

(Avaz /DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook