Objavljen kompletan izvještaj

Na šta se novac trošio u ViK-u: Pogledajte u šta je potrošeno čak milion KM!

Hronika27.09.17, 11:26h

Na šta se novac trošio u ViK-u: Pogledajte u šta je potrošeno čak milion KM!
Vlada Kantona Sarajevo je, u okviru dvodnevnog zasjedanja na nastavku 90. vanredne sjednice posvećene problemu vodosnabdijevanja, jučer usvojila devet mjera koje je neophodno poduzeti u cilju unapređenja stanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo

 

Sutra će biti održana deveta Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatran Izvještaj o vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo sa predloženim mjerama za rješavanje problema vodosnabdijevanja- piše N1.

 

Vlada Kantona Sarajevo je, u okviru dvodnevnog zasjedanja na nastavku 90. vanredne sjednice posvećene problemu vodosnabdijevanja, jučer usvojila devet mjera koje je neophodno poduzeti u cilju unapređenja stanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo.

 

Nakon imenovanja vršioca dužnosti predsjednika i članova Skupštine KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo u sastavu Muamer Kosovac, Sedin Kozadra i Faruk Šahbegović su održali dvije sjednice i poduzimali aktivnosti u cilju upoznavanja situacije u ovom preduzeću.

 

Istaknuto je alarmantno i neodrživo stanje u ViK-u sa posebnim naglaskom na probleme u pogledu vodosnadbijevanja KS.

 

Tokom intenzivnih analiza konstatovano je da su u prvom polugodištu 2017. troškovi plaća i naknada zaposlenih uvećani za preko 1.000.000 KM u odnosu za prethodnu godinu. Također su u prvih šest mjeseci ove godine dodatno uvećani materijalni troškovi.

 

U izvještaju o radu za 2016. godinu navodi se sljedeće:

 

- Cijena za 39% manja od 'ekonomske cijene' vode, bez navođenja činjenica koje opravdavaju navedeno.
- Uvećanje poslovnog gubitka u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu za 7%.
- Nepostojanje uravnoteženosti prihoda i rashoda u 2016.
- U 2016. ViK je na svakih 100 KM rashoda ostvarilo 68 KM prihoda što u odnosu na 2015. godinu predstavlja smanjenje pokrivenosti rashoda ostvarenim prihodima za 9,9%.
- U odnosu na 2015. u 2016. godini uvećani su rashodi za cca. 4%.
- U uvećanju rashoda u 2016. godini u odnosu na godinu ranije istakli su sljedeće: uvećanje materijalnih troškova za cca. 5%, uvećanje troškova proizvodnih usluga za cca. 26% i ostali rashodi i gubici za cca. 53%.
- Prosječna plata je uvećana za 3%
- Značajnu stavku čine zalihe materijala na skladištu
- Uvećani su gubici vode u 2016. u odnosu na 2015 za 0,4%

 

U izvještaju se detaljno opisuje kompletna situacija, odnosno sve ono što je dovelo do problema koji svakodnevno muče građane glavnog grada BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook