ZAVRŠENI 17. Međunarodni književni susreti u Tuzli

Cum grano salis: Nagrada Meša Selimović za roman 'Mađarska rečenica' Andreja Nikolaidisa

Kultura23.09.17, 21:44h

Cum grano salis: Nagrada Meša Selimović za roman 'Mađarska rečenica' Andreja Nikolaidisa
Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2016. godine na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije osvojio je Andrej Nikolaidis, za roman Mađarska rečenica

 

 


Odluku je donio žiri 17. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis u sastavu Adisa Bašić, predsjednica, te članovi Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder, Pavle Goranović i Mile Stojić.


Nagradu je, na ceremoniji održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla, uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je u pozdravnom govoru istakao: 

 

- Građanima je dosta nadjačavanja, nadmudrivanja, spletkarenja i mržnje, ljudi umorni od atmosfere u kojoj je čovjek čovjeku vuk, u potrazi za životom u normalno uređenim državama Zapada, masovno napuštaju ove prostore. Vrijeme je, krajnje je vrijeme za promjenu paradigme, odoše nam životi i odoše nam mladi ljudi. Vrijeme je da čovjek čovjeku više ne bude vuk, nego brat


U užem izboru za Nagradu Meša Selimović bili su nominovani sljedeći romani:

 

•Daša Drndić: EEG, Fraktura, Zaprešić 2016.
•Ivica Đikić: Beara, Naklada Ljevak, Zagreb 2016.
•Damir Karakaš: Sjećanje šume, Sandorf, Zagreb 2016.
•Andrej Nikolaidis: Mađarska rečenica, Buybook, Sarajevo 2016.
•Damir Ovčina: Kad sam bio hodža, Buybook, Sarajevo 2016.


U muzičkom dijelu programa posjetioci su uživali u izvedbama muzičkog sastava Divanhana. 


Ranije, u podnevnim satima, u Međunarodnoj galeriji portreta, upriličeno je predstavljanje knjige „Konstantinović: Hronika“ autora Radivoja Cvetičanina. Promotori knjige bili su Mile Stojić i Slobodan Šnajder, navodi se u saopštenju Press službe Grada Tuzla.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!