KLICA RAZDORA U POPULARNOM BENDU

Željko Bebek ispričao zbog čega je zaista napustio 'Bijelo dugme': Sve je počelo kada je Brega napisao ovu pjesmu...

Showbizz23.09.17, 15:33h

Željko Bebek ispričao zbog čega je zaista napustio 'Bijelo dugme': Sve je počelo kada je Brega napisao ovu pjesmu...
Shvatio je da se nakon toga u bendu počinju mijenjati stvari i da je politika počela ulaziti u pjesme i, kako kaže, on nije htio sudjelovati u tome

 

 

U velikom intervju koji je dao za magazin Nedeljnik, pjevač Željko Bebek je između ostalog ispričao i kako je i zašto napustio Bijelo dugme. 


- Promjena se dogodila u onom trenutku kada je Goran Bregović napisao pjesmu na albanskom. To je bio prekrasan tekst kojeg su napisali prvaci albanskog pozorišta u Skoplju i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam Goranu rekao: Ovo ti je sada prošlo i više neće - prisjetio se Bebek tih prelomnih trenutaka u popularnom bendu.


Naravno, riječ je o pjesmi "Kosovska" koja je bila okidač za Bebekov odlazak, a na pitanje da li mu je smetao politički kontekst ove pjesme, danas odgovara: 


- Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodima i narodnostima? Ja koji sam želio unijeti moderan kulturni duh, odjednom  ulazim u dnevnopolitička pitanja. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se razišli. 


Shvatio je da se nakon toga u bendu počinju mijenjati stvari i da je politika počela ulaziti u pjesme i, kako kaže, on nije htio sudjelovati u tome. 


- Mislim da je politički kontekst kontaminirao Bijelo dugme. Goran je ostao na svom putu, a ja na svom, pojasnio je Bebek te dodao kako je Brega napravio kasnije mnogo lijepih pesama, ali... 


- Čini mi se da bi one sa mnom malo drugačije zvučale. Nisam zavidan na tome što je on imao i ima veći uspjeh od mene i mnogo više novaca. Nije mi bitno ko koliko ima, važnije mi je koliko ja imam, kaže Bebek.


Naglašava i kako su poslije povratničke turneje Dugmeta 2005. godine, on i njegovi nasljednici u bendu Alen i Tifa, napravili novi bend i turneju nazvavši je "Kad bih bio Bijelo dugme".

 

- Ta naša turneja je bila pošten poziv publici, bila je sjajna ekipa koja je pjevala pjesme iz svog perioda u bendu i napravili smo odlične koncerte širom svijeta. Ta priča je trajala tri godine i nakon toga odlučio sam da ne bih dalje. Alen i Tifa su željeli da nastave, čak su imali ideju da snimimo album pod imenom Bijelo dugme, ali sam smatrao da klub Bijelo dugme pripada Goranu Bregoviću i da bismo mogli to da uradimo samo ako on napiše pjesme, rekao je Bebek.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook