bogat i raznovrstan program

U Mostaru počeo Poligon: Uz književnost možemo biti bolji

Kultura22.09.17, 10:53h

U Mostaru počeo Poligon: Uz književnost možemo biti bolji
Već prvi dan ponudio je zanimljiv program: publika je imala priliku čuti i prozu i poeziju na nekoliko jezika

 

Treće izdanje Poligona, festivala književnosti, počelo je u Mostaru u četvrtak, bogatim programom i s brojnim autorima iz nekoliko zemalja. Festival koji je prije tri godine nastao kao festival regionalnog karaktera – s ciljem okupljanja pisaca s područja bivše Jugoslavije, vrlo je brzo postao međunarodni, a ove je godine po prvi put počeo s predprogramom u Splitu (u srijedu), dok se službeni dio programa održava tradicionalno u Mostaru, odakle je sve i krenulo.

 

Već prvi dan ponudio je zanimljiv program: publika je imala priliku čuti i prozu i poeziju na nekoliko jezika: prvo su međunarodno poznate autorice Alida Bremer i Ivana Sajko kroz dijalog s Mirkom Božićem, pokretačem i direktorom Poligona, razgovorale o prozi i poeziji, o jeziku i prevođenju, čitanju klasika..., da bi se razgovor u sličnom tonu nastavio i u Galeriji u Kosači u večernjim satima, gdje su uz spomenute autorice, o svim tim temama, ali i o BiH, krizi u Europi, književnosti i prevođenju u zemaljama iz kojih dolaze, razgovarale i Lindita Arapi, Senka Marić, Tea Tulić i Julia Franck. Između ta dva programa Učenici United World Collegea i OŠ Petar Bakula recitirali su poeziju na svojim jezicima, tako da je prvi dan Poligona nekoliko lokacija Mostara pretvorio u cjelodnevnu književnu scenu. Prikazan je i film Anne Best, koja je već nekoliko godina kao mjesto svog boravka umjesto Londona izabrala – šumu. U svom filmu bavi se emocijama – tehnologija, mobiteli, društvene mreže... potpuno su promijenili pogled na umjetnost, rekla je Best u Mostaru, a njoj je važno propitivati međuljudske odnose, kakvi su ljudi jedni s drugima. “I ovaj film pokazao je našu želju da Poligon bude ne samo književni festival, nego platforma za sve vidove umjetnosti, da bude multimedijalni događaj”, rekao je Božić.


Treći Poligon svečano je otvorila Inga Dragoje Mikulić, šefica Službe za kulturu Grada Mostara. “Afirmirajući književnost kao temeljnu umjetnost, festival raste u nastojanjima da nam predoči kolika zapravo jest vrijednost i važnost književnosti i koliki mogu biti njeni dosezi. Poligon je prilika da nešto novo saznamo, da unaprjeđujemo povezivanje s drugima, da bolje razumijemo i sami sebe kao i vrijeme u kojem živimo. Prilika da upoznamo stvaratelje iz drugih sredina i da oni upoznaju nas jer to možda budi novu nadu da sve može biti bolje i smislenije. Vjerujem da će ljubitelji pisane riječi svake godine poslije Poligona i sami stvarati vlastite poligone u kojima će od književnosti kao umjetnosti očekivati ali i dobivati mnogo”, rekla je Dragoje Mikulić.


Organizatori festivala su Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti, United World College, Muzej Hercegovine i Udruga Kurs. Glavni sponzor festivala je Allianz Kulturstiftung, a Michael Thoss, vanjski suradnik Allianz Kulturstiftunga,  naglasio je kako se raduje što će u idućih nekoliko dana vidjeti na koji način ovaj festival djeluje. Ova je fondacija jako posvećena ovoj regiji jer njihova je misija okupiti mlade umjetnike i pisce iz regije na jednom mjestu, da se međusobno upoznaju i rade. Zbog toga su sretni i što su na Poligonu, što im je divno iskustvo. 'Hvala Mirku na onome što radi, čast nam je biti ovdje', rekao je Thoss.


Uz Allianz Kulturstiftung sponzori festivala su i Traduki, Grad Mostar, Vijeće Mladih, ALFA, Agram Invest, City hotel, Autoprevoz - Bus...

 

festival-poligon-2

 

“Reakcije gostiju su jako pozitivne. Ovo je kamen temeljac buduće suradnje, koja će se nastaviti nadam se i dogoodine, ne samo s njima nego i s Udrugom Kurs koja je pokazala zanimanje za Poligon i za Mostar”, kaže Božić.

 

Alida Bremer kaže da Poligon donosi lijep, pozitivan entuzijazam. “Jedna želja da se pisci međusobno upoznaju i druže je sjajna stvar. Mirko Božić kao inicijator se jako trudio da dovede i pisce iz Njemačke, iz Velike Britanije i iz zemalja regije, ostvario je jako dobro suradnju i s piscima i s organizacijama iz drugih zemalja, i meni se jako sviđa ideja da se u jednom intimnom druženju i u izvanfestivalskim prilikama družimo i upoznajemo. To su prilike koje su nezaboravne”, kaže Bremer.

 

Ivana Sajko kaže da su ovakvi festivali uvijek prilika za neku razmjenu. “Čini mi se da je za grad poput Mostara ta vrsta razmjene dijaloga i gradnja mostova izuzetno bitna. Istovremeno, meni je ovo prvi put da sam u Mostaru, tako da je ovo neka vrsta i mog osobnog iskustva. Danas kad smo prolazili gradom čula sam neke osobne priče, sudbine koje su se događale u zadnjih 20 godina i to mi na neki način popunjava sliku, kockice u našoj recentnoj povijesti koju nisam znala i koju nisam imala priliku čuti na ovakav direktan način”, kaže Sajko.

 

Poligon se održava do 24. rujna.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook