ŠTA SE KRIJE IZ RIJEČI PREDSJEDNIKA RS-A

Dodik pojasnio šta znači suspenzija odluke o referendumu: Nije to odustajanje... Možemo mi da vratimo to pitanje, nego...

Front20.09.17, 16:14h

Dodik pojasnio šta znači suspenzija odluke o referendumu: Nije to odustajanje... Možemo mi da vratimo to pitanje, nego...
- U sadašnjoj konstelaciji odnosa nije moguć avanturizam, ali RS ne odustaje od referenduma, koji je kao svoje pravo afirmisala, tvrdi Dodik

 


 

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije odustajanje o referenduma te da se, kako je naveo, to pitanje može ponovo vratiti na odlučivanje, ukoliko se ne bude poštovao Ustav.


- Nije problem da odluku o referendumu povučemo, suspendujemo, na nekoj od narednih sjednica parlamenta, a naš zaključak će biti da za referendum nije postojalo konsenzus i da za to nisu bile opozicione partije te da ne želimo da na ovom pitanju pravimo bilo kakvu podijeljenost, iako su oni manjina - ustvrdio je Dodik.


Naveo je da u sadašnjoj konstelaciji odnosa nije moguć avanturizam, ali da RS ne odustaje od referenduma, koji je kao svoje pravo afirmisala, a na nadležnim institucijama ostaje da to pitanje ponovo problematizuju ukoliko se ne bude poštovao Ustav i Dejtonski sporazum.


U današnjem “Službenom glasniku RS-a” objavljena je odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još u julu 2015., ali do danas nije zvanično objavljena niti stupila na snagu, a Dodik je još jučer najavio da će vladajuća koalicija u parlamentu RS-a suspendovati ovu odluku.


Nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u ovom bh. entitetu, SNSD-a, DNS-a i SP-a, Dodik je na pres-konferenciji rekao da je situacija u RS stabilna, te da sve njene institucije rade. Posebno je podržan rad Narodne skupštine i MUPRS-a, u kotekstu dešavanja na posljednjoj sjednici parlamenta.


- Smatram da je opozicija pokazala nemoć i da jedino što je uspjela jeste da su zauzeli jedan sto u Skupštini RS-a - rekao je Dodik osudivši ponašanje opozicionara na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta.


Kazao je da treba osigurati nesmetan rad entitetskog parlamenta i u narednom periodu, u mirnoj atmosferi.


Lideri stranaka vladajuće većine u RS-u potvrdili da je ta koalicija stabilna.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook