Jedni će reći da je nezdravo masno, drugi slano, treći slatko - i svatko može biti u pravu, no stručnjaci tvrde kako je najbitnije da je prehrana uravnotežena i tjelesna masa u okvirima normalnog, jer je to preduvjet zdravlja.
Ipak, najnovije istraživanje Sveučilišta Kalifornija otkrilo je kako je jedna namirnica najveći sumnjivac za uzrokovanje raka koji uzrokuje više od 35 milijuna smrti diljem svijeta.
Upravo zbog toga se onkološkim bolesnicima savjetuje smanjenje, pa i potpuno ukidanje šećera u prehrani.
Veza između šećera i raka
Naime, stanice karcinoma koriste znatno više glukoze za svoj rast i razmnožavanje od drugih stanica, a različite su studije pokazale da ljudi koji imaju veće razine glukoze češće obolijevaju od različitih vrsta karcinoma.
Tako laboratorijska ispitivanja pokazuju kako stanice raka mogu opstati jedino na jednostavnim ugljikohidratima, uključujući i rafinirane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima. Za razliku od zdravih stanica, stanice raka mogu konvertirati svoju energiju iz glikolize bez kisika, u procesu anaerobne glikoze.
(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook