Nakon što je još 2015. odluku usvojila NSRS

Dodik se predomislio: Odustajemo od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH! To nije znak slabosti, nego...

Front19.09.17, 17:42h

Dodik se predomislio: Odustajemo od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH! To nije znak slabosti, nego...
Također je dodao da RS u tom smislu ima u vidu međunarodne odnose, ali da je uvjeren da će narod RS-a jednog dana izaći na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH


Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će RS suspendovati referendum u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Tu odluku usvojila je Narodna skupština RS-a još 2015. godine, ali ona nije objavljena u “Službenom glasniku RS-a”.

 

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da odluka o suspendovanju referenduma “nije znak slabosti, već da je procjena da u ovom trenutku ne bi bilo političkog koncenzusa o tom pitanju”.

 

Također je dodao da RS u tom smislu ima u vidu međunarodne odnose, ali da je uvjeren da će narod RS-a jednog dana izaći na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Naveo je da, ako ovih dana bude objavljena ta odluka u „Službenom  glasniku RS-a“ SNSD će ući u parlament i izglasati tu suspenziju.

 

Dodik je rekao da opozicija, koja je tražila da se to objavi u „Službenom glasniku“, nije za to ni glasala, ali je njihovo pravo da to traže.

 

Naveo je da i Katalonija, koja je mnogo moćnija od RS-a, ima puno problema da organizuje referendum.

 

Opozicija je u jednom od tri zahtjeva na posljednjoj sjednici tražila i da se objave sve ranije usvojene skupštinske odluke, među kojima i ona iz 2015.godine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Taj njihov zatjev je prihvaćen i predsjednik parlamenta je uputio zahtjev da se sve odluke Skupštine RS-a objave.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!