RUSIJA VIŠE NE DJELUJE SAMO PREKO DODIKA

Šokantna analiza Putinove strategije nakon sloma Agrokora: Kako Rusi koriste slabost Hrvatske i 'ulaze' u BiH?!

Front15.09.17, 17:58h

Šokantna analiza Putinove strategije nakon sloma Agrokora: Kako Rusi koriste slabost Hrvatske i 'ulaze' u BiH?!
Prema analitičaru Foreign Affairsa, Rusija u BiH više ne djeluje samo preko Dodika, nego i Čovića... Ruski cilj je jasan: zadržati Bosnu izvan NATO-a i EU

 

 

Koristeći se Hrvatskom i Hrvatima iz BiH, Rusija radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, objavio je u analitičkom tekstu ugledni američki časopis Foreign Affairs, prenosi Jutarnji.hr.


Rusi koriste hrvatsku slabost nakon sloma Agrokora kako bi proširili svoj uticaj u regiji. 


“Umjesto da bude bedem ruskom širenju na Balkan, Hrvatska je na putu da padne kao iduća kocka ruskog domina”, upozorava se u analizi.


Treći entitet


Uz poznatu vezu predsjednika srpskog entiteta Milorada Dodika s Moskvom, analitičar Jasmin Mujanović naglašava neformalnu koaliciju Dodika s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te ukazuje na nedavnu izjavu ruskog veleposlanika u BiH koji je izrazio razumijevanje prema težnjama tamošnjih Hrvata za preuređenje BiH. 

 

Prema analitičaru Foreign Affairsa, Rusija u BiH više ne djeluje samo preko Dodika, nego i Čovića za kojega Jasmin Mujanović, konzultant njemačke zaklade Friedrich Ebert i stručnjak za Zapadni Balkan, piše da ga je nemoguće odvojiti od njegovih podržavatelja u Hrvatskoj. “Ruski cilj je jasan: zadržati Bosnu izvan NATO-a i EU”, piše on.


Strateški cilj Moskve na Balkanu je “baciti kamenčiće u kotače Zapada”, smatra i stručnjak za jugoistočnu Europu Dimitar Bechev, koji je upravo objavio knjigu “Uloga Rusije u jugoistočnoj Europi”. EU se tome efikasno ne suprotstavlja: zabavljena vlastitim brigama oko Brexita, Zapadni Balkan je ostavila na čekanju. Bez jasnih datuma za integraciju, BiH, Srbija, Crna Gora, ali i Kosovo i Makedonija suočeni su s jačanjem unutarnjih konflikata. 


EU ne smije ostati zatvorenih očiju, upozoravaju mnogi. Ne samo da mora biti aktivnija, EU na Zapadnom Balkanu mora biti i vidljivija, poručila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Osim dodatnih financijskih sredstava, treba povećati vidljivost i važnost europske politike proširenja te pozitivnih učinaka na stabilnost i sigurnost koju ona donosi, istaknula je Zovko u utorak u Strasbourgu.


Protiv NATO-a

 

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov nedavno je za BiH izdanje Večernjeg lista ponovio da je Rusija zainteresirana za stabilan i miran razvoj svih balkanskih zemalja, uključujući BiH. Rusija je jasno protiv ulaska BiH u NATO pa je Ivancov upozorio da je većina stanovništva Republike Srpske protiv članstva u toj vojnoj alijansi. BiH danas ne bi mogla ući u NATO jer je protiv toga i vodstvo srpskog entiteta. 


Uloga Hrvatske već dugo nije u funkciji stabiliziranja BiH, od niza izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koje su izazvali žestoke proteste Sarajeva do disonantnih tonova oko gradnje Pelješkog mosta. I časopis Economist upozorio je na veliku izloženost Hrvatske Rusiji od posrnuća Agrokora, najveće tvrtke u regiji, koja duguje Sberbanku 1,1 milijardu eura. 


“Moskva je u poziciji da preuzme velik dio hrvatskog gospodarstva jednim potezom i Zagreb je toga svjestan”, piše Foreign Affairs. Tekst je objavljen prije nego što je objavljeno da će hrvatska predsjednica otputovati u Moskvu gdje će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom.


“Ne ignorirajte treći entitet”


Na optužbe Washingtona da Rusija destabilizira zemlje Balkana, Crnu Goru i Makedoniju preko Republike Srpske i BiH, ruski ambasador Petar Ivancov rekao je da takve optužbe uglavnom dolaze iz trećih i jako dalekih zemalja, dok zemlje regije i lokalni političari imaju suprotno mišljenje. 


Rusija ni na koji način ne pokušava “uzdrmati situaciju” na Balkanu, nego, naprotiv, gradi i razvija uzajamno korisne odnose sa svim zemljama regije na osnovi ravnopravnosti, dijaloga i suradnje, poručio je ruski veleposlanik u Sarajevu. 


Ivancov je izjavio da u BiH postoji problem “hrvatskog pitanja” i da se ne može ignorirati. Nije se jasno založio za treći entitet: za problem Hrvata u BiH rješenje trebaju tražiti sve zainteresirane snage u Federaciji BiH zajedno, “u sklopu ustavnih procedura”.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook