Pojedincima u BiH uopšte nije loše

Vrtoglave plate u Centralnoj banci BiH: Kako je mjesečno dobijati 8.025 KM i živjeti kao bubreg u loju?

Front15.09.17, 09:17h

Vrtoglave plate u Centralnoj banci BiH: Kako je mjesečno dobijati 8.025 KM i živjeti kao bubreg u loju?
Odgovore na pitanja o iznosu plate guvernera Centralne banke BiH Senada Softića i članice Upravnog odbora Centralne banke BiH Ankice Kolobarić, kao i visini prosječne plate uposlenika CB BiH zatražio je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član SDP-a Saša Magazinović

 

Plata guvernera Centralne banke BiH Senada Softića iznosi 8.025 KM, dok je prosječna plata u ovoj instituciji prošle godine iznosila 2.271 KM.

 

Odgovore na pitanja o iznosu plate guvernera Centralne banke BiH Senada Softića i članice Upravnog odbora Centralne banke BiH Ankice Kolobarić, kao i visini prosječne plate uposlenika CB BiH zatražio je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član SDP-a Saša Magazinović.

 

Plata guvernera CB BiH Senada Softića kada je preuzeo funkciju njemu je uspostavljeno nepuno radno vrijeme od 87,5% u Centralnoj banci, tako da je plata guvernera tada iznosila 6.620 KM i 12,5% na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu gdje je radio kao vanredni profesor.

 

senad-softic-jpg

Senad Softić, guverner Centralne banke BiH

 

Navodi se da je u međuvremenu nepuno radno vrijeme izmijenjeno, tako da od januara 2016. godine radno vrijeme guvernera Centralne banke BiH je povećano na 95%, a na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu udio radnog vremena je smanjen na 5 posto.

 

Što se tiče ostalih uposlenika 2011. godine prosječna plata u CB BiH je iznosila 2.373 KM, 2012. godine - 2.178 KM, 2013. godine - 2.254 KM, 2014. godine - 2.426, a 2015. godine 2.439 KM.

 

U izvještaju se navodi da je od 1. jula 2016. godine Centralna banka vodeći o finansijskim rezultatima i racionalizaciji poslovanja svim službenicima i imenovanim licima uključujući i guvernera smanjena vrijednost boda 1,70 na 1,55.

 

centralna-banka-bih-plate

 

Vrijednost boda je bitna jer prosječna plata zaposlenih je iznos koji se dobija množenjem prosječnog broja bodova svih zaposlenih sa vrijednošću boda, pri čemu se prosječan broj bodova dobija dijeljenjem ukupnog broja bodova zaposlenik sa brojem zaposlenih lica u Centralnoj banci BiH, navodi se u odgovoru Saši Magazinoviću.

 

Podsjetimo, N1 je ranije pisao da je Kemalu Kozariću, Ljubiši Vladušiću i Trivi Marinkoviću prošle godine isplaćeno je po 57.821,88 KM u ime naknade za članstvo u Upravnom vijeću Centralne banke Bosne i Hercegovine. 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook