Objavljen izvještaj hrvatske obavještajne agencije

'U BiH i regiji više od 10.000 selefija, izraženo jačanje radikalnog islamizma! Vjerovatnoća terorističkog napada je...'

Front15.09.17, 08:20h

'U BiH i regiji više od 10.000 selefija, izraženo jačanje radikalnog islamizma! Vjerovatnoća terorističkog napada je...'
Hrvatsko jugoistočno susjedstvo i dalje obilježava nestabilnost. Države jugoistočnog susjedstva suočene su i s rastom vjerskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je osobito izraženo jačanje radikalnog islamizma, piše, između ostalog, u izvještaju SOA-e

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je četvrto javno izvješće o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj i susjedstvu koje se odnosi na razdoblje od juna prošle godine do danas. 

 

Detaljni izvještaj na 35 stranica objavljen je četvrtu godinu zaredom, a kako navode iz ove Agencije, na ovaj način se građani upoznavaju sa sigurnosnom situacijom u Hrvatskoj, ali i u zemljama okruženja. U dokumentu se ne spominje imenom Bosna i Hercegovina, ali se spominje 'hrvatsko jugoistočno susjedstvo'.


Izvještaj je objavljen u vrijeme brojnih debata o opravdanosti i utemeljenosti izjava visokih hrvatskih funkcionera, u prvom redu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji govore o porastu broja ljudi s radikalnim namjerama - posebno u Bosni i Hercegovini.

 

U izvještaju piše, između ostalog, i da se masovni ulazak migranata u Evropu nastavio, iako je priljev preko tzv. balkanske rute uvelike smanjen. Zbog brojnih uzroka migracijski pritisak prema Evropi će se nastaviti, pri čemu su odredišta migranata ponajprije razvijene države zapadne i sjeverne Europe.

 

Terorizam je i dalje jedna od najznačajnijih prijetnji sigurnosti građana u Evropi. Iako teroristički napad na hrvatskom tlu nije vjerovatan, njegova se mogućnost ne može isključiti. U državama hrvatskog jugoistočnog susjedstva koje imaju brojne radikalne islamističke zajednice vjerovatnoća napada je umjerena, dok vjerovatnoća terorističkih napada u državama zapadne Evrope ostaje visoka, stoji u izvještaju.

 

Hrvatsko jugoistočno susjedstvo i dalje obilježava nestabilnost. Države jugoistočnog susjedstva suočene su i s rastom vjerskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je osobito izraženo jačanje radikalnog islamizma.

 

Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to, zamjetni su pokušaji kojima se Republiku Hrvatsku želi prikazati u negativnom svjetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica vezanih uz Domovinski rat i njegov odbrambeni i oslobodilački karakter, navodi se u izvještaju.

 

S obzirom na dobar ugled, položaj i prava muslimanske zajednice, radikalni islamizam u Republici Hrvatskoj nije naišao na veći odziv. U državama jugoistočnog susjedstva trenutno ima više od 10.000 sljedbenika salafizma okupljenih u više desetaka tzv. paradžemata i nekoliko enklava. Tokom 2016. godini do danas nije bilo uspješno provedenih terorističkih napada u jugoistočnom susjedstvu, ali je policijsko-sigurnosnim akcijama u više država spriječeno nekoliko planiranih napada.

 

Cijeli izvještaj možete pronaći OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook