Postavili ultimatum

Opozicija traži ostavku ministra policije RS: 'Borićemo se sve do pada Dodikovog režima!'

Front14.09.17, 16:56h

Opozicija traži ostavku ministra policije RS: 'Borićemo se sve do pada Dodikovog režima!'
Nastavit ćemo svoje aktivnosti u NRRS-u bez primjene nasilja, sve dok Lukač ne podnese ostavku, rekao je Čavić

 

Opozicija u RS-u osim ostavke predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića traži ostavku ili smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i do tada neće, kažu, biti sjednica Narodne skupštine RS-a.

 

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica odbacio je optužbe vlasti da opozicija priprema "nekakvu revoluciju" te tvrdi da će se u parlamentu "vanparlamentarno boriti sve do pada režima u RS-u na čijem čelu je Milorad Dodik”.

 

-Jučerašnje vatreno naružanje u Narodnoj skupštini i rušenje svih propisa koje je parlament ustanovio, onemogućavanje opoziciji da radi svoj posao, dovodi nas u situaciju da kažemo dosta je i nećemo pokleknuti pred režimom koji RS vode u propast. U svemu tome imamo podršku naroda s kojim ćemo da preuzmemo vlast - ustvrdio je.

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da su neprihvatljive optužbe “režima”, nakon što su tražili raspravu o revizorskom izvještaju o stanju budžeta u 2016.

 

Kritikovao je predsjednika entitetskog parlamenta, jer je, kako je naveo, dozvolio da se jučer usvoje nelegalne odluke na sjednici Narodne skupštine.

 

-Odlučni smo da stavimo parlament u legalne okvire. Odustajanja nema, jer je ovo borba za istinu i pravdu i vratit će RS-u i parlamentu dignitet i dostojanstvo. Zastrašivati Narodne poslanike puškama neće proći - rekao je Borenović navodeći da nije revolucija kada opozicija pita kako su propale tri banke, ko je ubio Milana Vukelića, ko je opljačkao javna preduzeća...

 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je na konferenciji za novinare rekao da je jučer u entitetskom parlamentu bio veći broj policajaca nego poslanika, uz pojačano prisutvo policije i u blizini zgrade Narodne skupštine.

 

-Znali smo te namjere i nismo im nijednim svojim potezom dali povoda da izvedu to što su htjeli - rekao je Čavić oštro kritikujući izjavu ministra policije RS-a u kojoj je optužio opoziciju da je jučer rušila Narodnu skupštinu RS-a.

 

-Nastavit ćemo svoje aktivnosti u NRRS-u bez primjene nasilja, sve dok Lukač ne podnese ostavku. Pozivam ga da silu kojom komanduje odmah primijeni, pa da vidim kako će to izvesti. Dok Lukač ne bude smijenjen ili ne da ostavku sjednica Narodne skupštine RS-a neće biti – rekao je.

 

Za Čubrilovića je ustvrdio da je dozvolio ljudima s oružjem da reguliše red u parlamentu, što nije zabilježeno nigdje u svijetu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!