predsjedavajući vijeća ministara bih

Zvizdić: U Bosni i Hercegovini se ne vijore zastave ISIL-a

Front12.09.17, 14:29h

Zvizdić: U Bosni i Hercegovini se ne vijore zastave ISIL-a
Predsjedavajući Vijeća ministara kazao je povodom posljednjih izjava iz regiona vezanih za pitanje sigurnosti uopće te sigurnosnu situaciju u BiH i cijelom regionu, da BiH ne želi ulaziti u dnevnopolitičke rasprave

 

Od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu iza kojih stoji ISIL, a koja su se desila u 23 zemlje svijeta, niti u jednom takvom aktu nije učestvovao niko ko je na bilo koji način povezan s BiH - rekao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, ističući da ovaj važan podatak demantira sve one koji govore o BiH kao mogućoj bazi samog terorizma. 

 

Predsjedavajući Vijeća ministara kazao je povodom posljednjih izjava iz regiona  vezanih za pitanje sigurnosti uopće te sigurnosnu situaciju u BiH i cijelom regionu, da BiH ne želi ulaziti u dnevnopolitičke rasprave.

 

- Također ne želimo reagirati na pojedine izjave koje su u funkciji političkih ili predizbornih kampanja u zemljama našeg regiona ili zemljama EU - dodao je.

 

Nakon današnjeg sastanaka Zvizdića s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i direktorima bh. sigurnosnih agencija, na kojem je razgovarano o sigurnosnoj situaciji s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i izazovima u sigurnosnom sektoru, novinarima se obratio i ministar Mektić.

 

- Ne možemo prihvatiti teorije jednog broja kvazieksperata i kvazianalitičara, koji u zloj namjeri iznose takve podatke koji urušavaju stvarni pravni integritet ove države i nanose ogromnu štetu ekonomji te direktno ili indirektno i veliku finansijsku štetu turizmu - izjavio je Mektić.

 

Predsjedavajući Zvizdić kazao je i to "da se u BiH ne vihore zastave ISIL-a".

 

- To nije istina i to je jedna paušalna izjava, koja je očigledno izrečena u sklopu predizbornih ili političkih aktivnosti. Naše službe ne raspolažu podacima da u BiH imamo 5.000 ili 10.000 radikaliziranih osoba koji mogu predstavljati terorističku prijetnju - tvrdi on.

 

Demantirao je takve podatke, dodavši da ukoliko neko zaista ima takve podatke, onda poziva susjedne zemlje, s kojima BiH želi dobru saradnju, da ih dostave bh. sigurnosnim službama.

 

- Izjave iz našeg susjedstva smatramo paušalno izrečenim, one imaju političku pozadinu - rekao je Zvizdić te još jednom pozvao susjedne zemlje da prestanu u kondicionalu govoriti o situaciji u BiH, kada je u pitanju ekstremizam i terorizam.

 

Zaključio je da niko na svijetu u ovom trenutku ne može kazati da je zaštićen u potpunosti od terorizmja te da to ne može kazati ni BiH, ali ni bilo koja druga zemlja u regionu.

 

Napomenuo je da ono što je za BiH važno, a po tome je možda i najbolja u regionu, jeste to da bh. sigurnosne agencije rade izvanredan posao te da u skladu sa strategijom borbe protiv terorizma, akcionim planom i njihovim djelovanjem, imaju jako dobre rezultate.

 

Također je napomenuo da iz BiH nije bilo odlazaka na strana ratišta te da nema niti jednog incidenta koji bi bio ocijenjen kao akt terorizma u našoj zemlji.

 

Poručio je da će BiH nastaviti saradnju unutar zemlje, kao i sa susjednim državama, kompletnim regionom i EU, jer se samo tako kroz zajedničko djelovanje može boriti protiv ogromnog problema i pošasti koji predstavlja terorizam.

 

Ministar Mektić je istakao da će se u BiH o eventualnom problemu terorizma i ekstremizma govoriti javno, tako da svi građani BiH budu upoznati o ovom prblemu. To, dodao, je važi za sve izvan BiH, jer kako je rekao, svako zataškavanje podataka ili pokazatelja o stanju u pogledu terorizma u BiH, šteti prije svega našoj zemlji, nego bilo kome drugom.

 

Podsjetio je da je na konferenciji  u Sloveniji, kojoj su prisustvovali ministri EU i zapadnog Balkana, govoreno o regionalnom projektu zajedničkih aktivnosti u borbi protiv radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma na prostoru zapadnog Balkana, a čija je vrijednost iznosi 18 miliona evra.

 

Također, napomenuo je da je tokom ove ministarske konfrerecnije bilo i riječi o ujednačavanju kazni država učesnica za osobe koje učestvuju u borbama na stranim ratištima te da je riječ o krivičnom djelu koje je izrazito teško dokazati.

 

Naglasio je da je saradnja policijskih agencija unutar BiH odlična, kao i saradnja s policijskim agencijama više od 90 zemalja, dodajući da ipak ima određenih propusta pravosudnih i sigurnosnih institucija.

 

Za rejting  bh. sigurnosnih agencija kazao je da je na visokom niovu te da ustupaju pravovremeno korisne podakte njihovim partnerima i da rade u interesu sigurnosti svih građana u BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook