Foto i video / Meteorolozi najavljuju još veću katastrofu

Apokaliptične scene s Jadrana: Zadar pod vodom, potopljeni Ugljan, Pag i Nin, u Dubrovniku voda do koljena...

Hronika12.09.17, 12:05h

Apokaliptične scene s Jadrana: Zadar pod vodom, potopljeni Ugljan, Pag i Nin, u Dubrovniku voda do koljena...
Na Jadranu i uz njega i danas su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju lokalno može biti obilne kiše

 

Nakon što je na zadarskom području u ponedjeljak palo više od 300 litara kiše po kvadratnom metru, vatrogasne ekipe uz pomoć Hrvatske vojske cijelu su noć u gradu Zadru ispumpavale vodu iz poplavljenih objekata.


U Nin je jutros stigla i amfibija. 120 pripadnika oružanih snaga je na terenu na zadarskom području, 625 ih je u pripravnosti. Voda se u Ninu povlači, ali još je uvijek ima. Preko jednog mosta se ne može u grad, a drugi je u lošem stanju pa se prelazak preko njega ne preporučuje ni pješacima. 

 

Crpljenje vode je trajalo cijelu noć, a osim utvrđenih šteta u zadarskoj Općoj bolnici, bujična poplava privremeno je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

 

 

Iz Odvodnje su izvijestili kako je u pomoć priskočila i Hrvatska vojska te da se još uvijek utvrđuje šteta na uređaju.


 
Procjenjuju kako će biti potrebno nekoliko dana da pročišćivač ponovno normalno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.


 
Prema informacijama iz zadarskog Vodovoda, voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati.


Na otoku Ugljanu, gdje je najviše stradao Mali Lukoran, također se radi od ranoga jutra. Vatrogasci i komunalci očistili su glavnu otočnu prometnicu i promet se normalizirao. Škola ni danas ne radi, a mnogi seoski putovi još su zatvoreni.


Iako su sve ceste u gradu očišćene, i dalje nisu prohodne ove ceste: Sukošan - Zemunik, Nin - Vrsi, Murvica D. - Murvica G, Murvica - Smoković, Zadar - Ražanac, a otok Pag je odsječen od kopna.

 

 

Na Jadranu i uz njega i danas su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju lokalno može biti obilne kiše. Očekuje se od 30 do 50 mm, lokalno moguće i više. Navečer na sjevernom Jadranu mogući olujni udari bure (do 25 m/s).

 

Snažno jugo koje je juče pogodilo dubrovačko područje, izazvalo je brojne probleme, gužve u prometu i štetu. Pljuskovi su počeli u poslijepodnevnim satima, a nakon smirivanja nastavili su se i u večernjima zbog čega su poplavile dubrovačke ulice. Potopljen je i Stradun gdje je voda gotovo do koljena.

 

 

Udari vjetra su na Mostu Dubrovnik prelazili preko 150 kilometara na sat. 

 

Zbog problema u opskrbi električnom energijom prouzročenih jučerašnjim nevremenom mogući su u toku današnjega dana prekidi u vodoopskrbi dobrovačkih naselja Zatona, Orašca, Vrbice, Trstenog, Brsečina, Elafitskih otoka i Gonjih sela Orašca, a normalizacija vodoopskrbe očekuje se tokom noći.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook