Prema Krivičnom zakonu FBiH

Nakon povratka u KPZ Sarajevo: Kakve sankcije čekaju Amela Sejfovića zbog bijega iz zatvora?

Hronika12.09.17, 09:49h

Nakon povratka u KPZ Sarajevo: Kakve sankcije čekaju Amela Sejfovića zbog bijega iz zatvora?
Prema zakonu, za bijeg iz zatvora, odnosno ako zatvorenik pobjegne, išeta iz zatvora ili se pak ne vrati nakon korištenja vanzavodskih pogodnosti, to nije krivično djelo, ali...

 

 

 

Nakon što je poslije bjekstva i devet dana skrivanja Amel Sejfović jučer ponovo uhapšen, vraćen je u Kazneno-popravni zavod Sarajevo, na odsluženje preostale zatvorske kazne. No hoće li i kakve sankcije snositi zbog bijega iz zatvora?


Ako je suditi po odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH - sankcija za bjekstvo neće biti, ali hoće za posjedovanje oružja, u ovom slučaju pištolja i njegovu upotrebu.


Naime, prema zakonu, za bijeg iz zatvora, odnosno ako zatvorenik pobjegne, išeta iz zatvora ili se pak ne vrati nakon korištenja vanzavodskih pogodnosti, to nije krivično djelo, prenosi Avaz.


Nakon što zatvorenik bude uhvaćen i vraćen u zatvor, protiv njega se poduzimaju disciplinske mjere, a sankcija je najčešće smještanje u samicu do maksimalno 20 dana, te ukidanje vanzavodskih pogodnosti ili se eventualno, ako je bio u zatvoru poluotovrenog tipa, šalje u zatvor zatvorenog tipa.


Pritvoreniku se mogu izreći zabrane posjeta ili neke druge mjere.


Sejfović, kako je za Avaz kazao njegov advokat Muhidin Kapo, može biti samo procesuiran jer je imao pištolj i iz njega pucao u zatvoru, ali ne i zbog bijega.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook