direktor nije prijavio iznos od 104.527 KM

Podignuta optužnica za poreznu utaju protiv 'MD-Perić Company' iz Bijeljine

Hronika08.09.17, 12:31h

Podignuta optužnica za poreznu utaju protiv 'MD-Perić Company' iz Bijeljine
Optuženi se terete da su počinili produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine

 

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mitra Perića, rođenog 18. juna 1954. u Bijeljini, i pravne osobe "MD-Perić Company" d.o.o. Bijeljina zbog utaje poreza.

 

Optuženi Perić se tereti da je u svojstvu direktora i odgovorne osobe u "MD-Perić Company" d.o.o. Bijeljina, tokom 2014. i 2015., u namjeri izbjegavanja plaćanja i davanja propisanih poreznim zakonodavstvom, podnio PDV prijave s lažnim podacima o ostvarenom prometu i stečenim oporezivim prihodima, te nije prijavio iznos od 104.527 KM, za koje nije obračunat PDV.

 

U optužnici je navedeno da je optuženi nakon porezne kontrole UIO BiH, podnio zamjenske prijave kojima je prijavio navedeni iznos za oporezivanje, te izvršio uplatu PDV-a u 2014., a nije izvršio plaćanje PDV-a za 2015. u iznosu 17.436 KM, za koje je oštetio budžet BiH.

 

Optuženi se terete da su počinili produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook