A TVRDI DA NIJE FAŠISTA

Ko je HOS-ovac s 'Hitlerovim brkovima': Osuđeni kriminalac koji je firmu nazvao 'Za dom'!

Front08.09.17, 12:28h

Ko je HOS-ovac s 'Hitlerovim brkovima': Osuđeni kriminalac koji je firmu nazvao 'Za dom'!
"Ovo je zabavno, na slici je tip koji je održao novinsku konferenciju tvrdeći da nije fašist", napisao je britanski sveučilišni profesor Eric Gordy na svom Twitter profilu

 


NA HOS-ovoj konferenciji za novinare, jedno lice bilo je posebno upečatljivo.


Nakon što je iz Jasenovca skinuta ploča s ustaškim pozdravom, predstavnici HOS-a održali su presicu. Među njima je bio i ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, pukovnik Marko Skejo. Na istoj toj konferenciji ponovio je notorni ustaški pozdrav "Za dom spremni". Također, nosio je i kravatu s grbom HOS-a na kojoj je ispisan ustaški pozdrav, piše Index.hr.

 

Tvrdi da nije fašist, a otvoreno ih slavi


Društvenim mrežama proširila se fotografija Skeje s njegovim prepoznatljivim brkovima i tom kravatom.


"Ovo je zabavno, na slici je tip koji je održao novinsku konferenciju tvrdeći da nije fašist", napisao je britanski sveučilišni profesor Eric Gordy na svom Twitter profilu.


Osim toga, Marko Skejo, s kojim Plenković ozbiljno pregovara, prije dvadesetak dana je šetao u majici na kojoj se veliča nacistički pohod na Staljingrad.

 

Skejo je poznat i po nedavnom protestu ispred splitskog HNK. Tada se pred kazalištem okupila skupina ekstremnih vjernika i desničara koje je interventna policija morala izbaciti kako bi se održala predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje".


Ratni zapovjednik, dežurni ustaša i osuđenik za gospodarski kriminal


Skejo je poznat po tome što je 2016. godine, na 25. obljetnici IX. bojne HOS-a u Splitu izjavio kako je pozdrav 'Za dom spremni' "čist kao suza i treba ga zaštititi zakonom". Upravo zbog tog je pozdrava u više navrata privođen u policijsku postaju.


Dogodilo se to i prije dvije sedmice, 10. aprila, opet na obilježavanju godišnjice IX. bojne HOS-a. Splitska Policijska uprava obavijestila je, naime, kako će protiv 61-godišnjaka podnijeti optužni prijedlog zbog prekršaja članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Ratni zapovjednik postrojbe Skejo svoje govore pred spomenikom završio je kao i obično - ustaškim pozdravom "Za dom". Okupljeni HOS-ovci su mu gromoglasno odgovorili "spremni". I tako tri puta.


Većinu ukradenog novca vratio


Skejo je u aprilu 2015. osuđen na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog gospodarskog kriminala u tvrtki "Atlas za dom".


Mediji su tada javljali da je u pet godina, kao član Uprave tvrtke, zajedno sa zetom Božom Trogrlićem, iz tvrtke izvukao milion kuna. Naknadno je većinu novca vratio pa je ostao tvrtki "dužan" samo 75 hiljada kuna.


Skejin zet je, uz to što je ukrao 432 hiljade kuna, osuđen i za krivotvorenje službene isprave. Opozvana mu je i uvjetna presuda od šest mjeseci zatvora zbog bespravne gradnje.


Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu za Trogrlića, Skejo se nije žalio

 

Vrhovni sud je prošle godine potvrdio osuđujuću presudu Skejinom zetu i osudio ga na šest mjeseci zatvora i rok kušnje od tri godine. Obavezno je i vraćanje ukradenog novca.


Marko Skejo se izvukao s uvjetnom kaznom jer je novce vratio i nije se žalio na raniju presudu.


Policija je sinoć nakon prosvjeda ispred splitskog HNK-a podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira protiv 18 osoba.


Kaže da je "Pavelić najveći sin hrvatskog naroda"


Inače, Marko Skejo je član Hrvatske čiste stranke prava (HČSP). Nakon što su pohodili misu za Poglavnika, izjavio je za Index da je Ante Pavelić bio "najveći sin hrvatskog naroda" i da je "u datim povijesnim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu".


Na pitanje što je s logorima - Jasenovcem i Gradiškom, Skejo je odgovorio:


"Nisu to bili logori, nego bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici."

 

(Index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook