NE MOŽE SE UTICATI NA POLITIKU KANTONA

Ministrica Dilberović odgovara na optužbe: Ministarstvo je opredijeljeno za svaki vid suzbijanja diskriminacije

Hronika07.09.17, 14:02h

Ministrica Dilberović odgovara na optužbe: Ministarstvo je opredijeljeno za svaki vid suzbijanja diskriminacije
Naglasila je da je Ministarstvo s grupom eksperata napravilo dokument koji je prezentiran ambasadorici SAD-a Maureen Cormack i šefu Misije OSCE-a Jonathanu Mooreu, a koji sačinjava sve moguće zakonske korake koji podrazumijevaju aktivnosti i nositelje aktivnosti koji će suzbiti diskriminaciju i segregaciju u obrazovanu

 



Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ima koordinirajući ulogu i sve ono što se javnosti prezentira kao nemar predstavlja kršenje Ustava FBiH, jer je nadležnost obrazovanja isključivo na nivou kantona. Uvijek smo na raspolaganju, ali ne mogu uticati na politike kantonalnih ministarstava - kazala je Feni ministrica Elvira Dilberović.

 

Naglasila je da je Ministarstvo s grupom eksperata napravilo dokument koji je prezentiran ambasadorici SAD-a Maureen Cormack i šefu Misije OSCE-a Jonathanu Mooreu, a koji sačinjava sve moguće zakonske korake koji podrazumijevaju aktivnosti i nositelje aktivnosti koji će suzbiti diskriminaciju i segregaciju u obrazovanu.

 

Ministrica je dodala da je s njima razgovarala i o stanju u Jajcu i Srednjobosanskom kantonu te da je jasno izjasnila stav da je Federalno ministarstvo opredijeljeno za svaki vid suzbijanja diskriminacije i segregacije u obrazovanju. Također je dodala da je Ministarstvo taj dokument proslijedilo svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja da postupe prema njemu, ali da ni do danas nije pokazana prevelika volja da se to i učini.

 

- Ono što zakonski mogu uraditi jeste da na današnjoj sjednici Vlade FBiH predočim ekspertizu koja je izjašnjenje na inicijative o suzbijanju segregacije i diskriminacije - poručila je.

 

Govoreći o obrazovanju u Republici Srpskoj, naglasila je da kontinuirano kroz program Vlade Federacije BiH finansira održavanje instruktivne nastave za djecu u RS-u te dodala da ih je posjećivala.

 

Kada je u pitanju diskriminacija jezičke prirode, Dilberović je istakla da se nekoliko puta sastala s ministrom prosvjete i kulture RS-a Danom Maleševićem te sa članovima Misije OSCE-a.

 

- To su stvari koje se moraju riješiti na nivou države. Poduzimali smo mjere u onoj mjeri kolike su naše ovlasti - poručila je ministrica Dilberović.

 

(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook